niedziela, 25 sierpnia 2013

Minestrone i Węgry (1)


Tę tradycyjną zupę włoską można przygotować z dowolnego zestawu warzyw (ja obowiązkowo dodaję tylko seler naciowy).


Składniki:
6 łyżek oliwy
2 łodygi selera naciowego
1 bardzo mały kawałek białej kapusty
2-3 ziemniaki
½ małej cukinii
2 marchewki
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
3-4 łyżki przecieru pomidorowego
1-2 garście makaronu
kilka kulek ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
lubczyk
sól, pieprz


W szerokim garnku rozgrzej oliwę. Wszystkie warzywa drobno pokrój, wrzuć do garnka i smaż przez kilkanaście minut. Następnie ostrożnie zalej wodą i dodaj resztę składników (bez pieprzu i soli). Gotuj do miękkości na wolnym ogniu. Dopraw do smaku.




Tokaj - Eger - Budapeszt


Wyprawa na Węgry trwała równo 7 dni. Na pierwszy plan poszedł Tokaj - małe (ale bardzo drogie, np. w porównaniu z Budapesztem) miasteczko. Idealne na jedno popołudnie (po 22 ulice już puste), trochę zwiedzania i degustacja wina. Nocleg w domu (ok. 45zł) u bardzo miłej, starszej pani Kovács Józsefné (do której mam namiary, jeśli ktoś jest zainteresowany).

Główny deptak w Tokaju

Jedna z wielu borozó czyli winiarni

Winorośla rosnące ... przy chodniku, po prawej droga główna

Jako miłośniczka kotów, nie mogłam sobie odmówić tego zdjęcia...

Następne 2 dni to Eger: zabytki w centrum (m.in. minaret!), wspinaczka na wzgórze zamkowe, trochę specjałów kuchni węgierskiej, wizyta w Dolinie Pięknej Kobiety, wino degustowane w piwniczce (i na prezenty), Egerszalók (niedaleko Egeru), ciekawostka: egerski cmentarz.

Aśka, Marcin i autorka bloga - wspinaczka na wzgórze zamkowe

Rafał na wzgórzu zamkowym
ciastko w kształcie rury posypane cynamonem i cukrem

Bardzo smaczne węgierskie kluseczki i panierowany kalafior

Znów kluseczki i sałatka warzywna

Gombóc: drożdżowa kula z powidłem śliwkowym, mielonym makiem i sosem a'la budyń waniliowy. Pyyyyszne.

Jadłodajnia Falánk Fanny przy głównym deptaku

 









Minestrone


You can use any set of vegetables to prepare this Italian soup (I always use only celery).


Ingredients:
6 tbs olive oil
2 celery sticks
1 very small piece white cabbage
2-3 potatoes
½ small zucchini
2 carrots
1 onion
3 garlic cloves
1 red bell pepper
3-4 tbs tomato paste
1-2 handfuls pasta
a few allspice grains
2-3 bay leaves
lovage
salt, pepper


Heat olive oil in a wide saucepan Finely chop all veggies, place in the saucepan and fry for a while (between ten and twenty minutes). Next carefully pour in water and add remaining ingredients (without salt or pepper). Cook until soft over low heat. Season to taste.

Brak komentarzy: