wtorek, 6 sierpnia 2013

Libijski bakłażan w jogurtowym sosie i z OpenCard w Sabatini



Tanya Valko - Libia od kuchni
Przepis pochodzi z tej książeczki. Bakłażan w tym wydaniu świetnie smakuje z daniami z grilla albo jako dodatek do obiadu.


Składniki:
1 bakłażan
oliwa
sól, pieprz
1 duże opakowanie jogurtu naturalnego
posiekany koperek i szczypiorek


Pokój bakłażana na cienkie plastry. Rozgrzej oliwę i usmaż wszystkie plastry na średnim ogniu (każdego posyp solą i pieprzem i podlewaj dodatkowo oliwą, aby się nie przypalił). Kładź plastry na talerzu. W dużej misce wymieszaj jogurt z koperkiem, dodaj plastry bakłażana i wymieszaj. Posyp szczypiorkiem i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.




W Sabatini z OpenCard


Bardzo smacznie, średnio drogo, ale nie tak dużo dań jarskich. Przy głównej ulicy (al. Piłsudskiego 17, restauracja nie ma własnego parkingu, ale za to jest patio).

Pierogi ze szpinakiem
Brokuły z migdałami
Zestaw surówek
Patio z fontanną
Wnętrze




Libyan aubergine in yoghurt sauce


The recipe comes from this cookbook (first photo). Tastes great with barbecue dishes and as an addition to dinner.


Ingredients:
1 aubergine/eggplant
olive oil
salt, pepper
1 big cup of yoghurt
chopped dill and chives


Slice aubergine thinly. Heat olive oil and fry all slices over low heat (sprinkle each with salt and pepper and pour in some extra olive oil so that the slices don’t burn). Place slices on a plate. Mix yoghurt and dill in a big bowl, add aubergine slices and stir. Sprinkle with chives and keep in the fridge for at least 2 hours.

Brak komentarzy: