sobota, 6 lipca 2013

Wegeburgery i Niebo w gębie


Wszyscy robią wegeburgery – robię i ja! Poniżej trzy pyszne wersje (bułka pełnoziarnista, sałata, ogórek, pomidor, cebula, pietruszka lub rzeżucha, kotlet, keczup i majonez wegański - wkrótce na blogu):


1. z kotletami gryczano-pieczarkowymi:


Składniki:
½ szklanki kaszy gryczanej
olej
2 ząbki czosnku
1 cebula
5-6 pieczarek
1-2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
2-3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
do obtoczenia: otręby


Ugotuj kaszę. Pokrój drobno cebulę, czosnek i pieczarki. Na patelni rozgrzej olej, wszystko podsmaż. W misce dokładnie wymieszaj: kaszę, warzywa, grzyby, siemię lniane, bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj jeszcze trochę bułki tartej. Formuj większe kotlety, obtaczaj w otrębach i smaż na oleju. O ile pamiętam, wychodzi 5-6 sztuk.


2. z kotletami sojowymi kebab-gyros, o których pisałam tutaj.

 

3. z kotletami buraczanymi, które wyglądają jak mielone, znalezione tutaj:


Składniki:
1 i 1/4 filiżanki ugotowanego, wystudzonego ryżu brązowego
1 filiżanki ugotowanej i wystudzonej soczewicy zielonej lub brązowej (dałam czerwoną bo akurat taką miałam)
1 filiżanka startego na tarce buraka
sól, pieprz
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka musztardy
3 łyżki drobno posiekanej cebuli
2 drobno posiekane ząbki czosnku
½ filiżanki bułki tartej
2 łyżki masła migdałowego (nie dałam)
½ łyżeczki zmielonego kopru włoskiego (nie dałam)
olej


W dużej misce zmiksuj/rozdrobnij ryż, buraki i soczewicę, ale nie na całkiem gładką masę. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej olej na patelni. Formuj większe kotlety i smaż z obu stron (po 6 minut z każdej).  


Film o gotowaniu (choć mało jarskim), a już na pewno nie burgerów - Niebo w gębie (Christian Vincent, 2012). Prawdziwa historia Hortense, która zostaje kucharką francuskiego prezydenta Mitteranda. Jakoś specjalnie nie jestem urzeczona fabułą, ale jest to bez wątpienia uczta wizualna i bogate źródło inspiracji (piękne zdjęcia).  

Źródło/Source




Veggie burgers, Haute Cuisine


Everybody makes veggie burgers – so do I! Below three delicioso versions (wholemeal roll, lettuce, cucumber, tomato, onion, parsley leaves or cress, cutlet/patty, ketchup and vegan mayo - soon on the blog):


1. with buckwheat and mushroom cutlets:


Ingredients:
½ glass buckwheat
oil
2 cloves of garlic
1 onion
5-6 mushrooms
1-2 tbs ground flaxseed
2-3 tbs breadcrumbs
salt, pepper
for coating: bran


Boil buckwehat. Finely chop onion, garlic and mushrooms. Heat oil in a frying pan, fry all. Stir finely in a bowl: buckwheat, vegetables, mushrooms, flaxseed, breadcrumbs, season to taste with salt and pepper. If mixture isn’t thick enough, add a little more breadcrumbs. Form bigger cutlets, coat in bran and fry in oil.  I think you’ll get 5-6 pieces.


2. with soy kebab-gyros which I wrote about here.


3. with beet patties that look like meat patties, found here.



Film about cooking (though not really vegetarian) and certainly not burgers - Haute Cuisine (Christian Vincent, 2012). A true story of Hortense who's been employed as a chef of the French president Mitterand. I'm not really enchanted by the plot but the film undoubtedly is a visual feast and a rich source of inspiration (beautiful photos).

1 komentarz:

Kamysto pisze...

Bardzo interesujące przepisy. Fakt, pewnie jest sporo różnych wegetariańskich potraw tego typu. Ostatnio chciałem robić z mięsa wołowego, ale zastanowie się nad tymi które tu podałaś. Pozdrawiam