sobota, 27 lipca 2013

Sezonowe quesadillas i CTK


Pomysł na wykorzystanie zielonej fasolki i cukinii. Dodatek wędzonej papryki gwarantuje bardzo oryginalny smak. Oczywiście możesz eksperymentować z nadzieniem, dodać ser, itp. Pozostały farsz (po nadzianiu tortilli), można zjeść następnego dnia z ryżem lub kaszą.


Składniki:
2-3 garści zielonej fasolki, drobno pokrojonej
olej
1-2 cebule
7-8 pieczarek, drobno pokrojonych
1 cukinia, pokrojona w cienkie plastry
wędzona papryka: ostra i słodka
sól
4 tortille


Ugotuj fasolkę w osolonej wodzie. Rozgrzej olej, podsmaż oddzielnie: pieczarki, cukinię, cebulę. Wrzuć do warzyw fasolkę, dopraw wędzoną papryką (dużo) i solą. Każdą tortillę przetnij nożyczkami na pół, przełóż nadzieniem (ale ostrożnie - nie za dużo) i krótko podpraż na suchej patelni z obu stron (aż tortille będą lekko brązowe). Przed podaniem możesz pokroić quesadillas w trójkąty.


Praktycznych info c.d.: dla wszystkich wielbicieli książek - Centrum Taniej Książki na Placu Kilińskiego 5 (blisko dworca PKP, można wpaść tutaj, np. w przerwie w podróży). Odwiedzam regularnie, odkąd powiedziała mi o tym miejscu Justyna:). Dwa poziomy książek nowych i używanych i mnóstwo działów tematycznych, ceny baaardzo przystępne (naprawdę ciężko jest stąd wyjść, nawet jak się człowiek nie spieszy). Poniżej ostatnie zdobycze.






Seasonal quesadillas 


An idea for using up green beans and zucchini. The addition of smoked pepper guarantees a very original flavor. Of course you can experiment with the filling, add cheese, etc. You can eat the remaining amount of the filling (left after stuffing tortillas) with rice or buckwheat the next day.


Ingredients:
2-3 handfuls green beans, finely chopped
oil
1-2 onions
7-8 mushrooms
1 zucchini, sliced
smoked pepper: hot and sweet
salt
4 tortillas


Boil green beans in salted water. Heat oil, fry separately: mushrooms, zucchini, onion. Add green beans, season with smoked pepper (a lot) and salt. Cut each tortilla with scissors in half, stuff with the filling (but be careful – not too much) and roast for a short while in a dry frying pan on both sides (until tortillas are slightly brown). You can cut quesadillas in triangles before serving.

Brak komentarzy: