wtorek, 9 lipca 2013

Domowe masło orzechowe i z OpenCard w DaVinci



Ponoć Elvis Presley jadł je z plasterkami banana. Ja jem z dżemem, warzywami (pycha, spróbujcie) albo granolą. Odkąd wiem, jak robić, nie kupuję w sklepie. A wykonanie jest banalnie proste, szybkie i niedrogie. Więc do blenderów!:) Źródło: youtube.


Składniki:
2 filiżanki orzechów ziemnych
2-3 łyżki oleju/oliwy (użyłam sezamowego)
sól
opcjonalnie: wiórki kokosowe


Nagrzej piekarnik do 180°C. Rozłóż orzechy na blaszce do pieczenia. Praż 8 minut, mieszając co 2 minuty. Umieść w blenderze, dodaj olej i sól. Blenduj dość długo (około 5-7 minut lub nawet dłużej), aż masa będzie gładka.
  



Z OpenCard w Da Vinci

Po raz kolejny – pyszne jedzenie, choć porcje małe. Dużo dań wege, ale bez OpenCard dość drogo.

Tortiglioni alla provinciale
Gnocchi verdi
Nadziewane conchiglioni
Ravioli sardi di rocotta
Karolina
Tomek
Julietta


Home-made peanut butter


Elvis Presley ate it with banana slices. I eat it with jam, vegetables (yummy, try it) or granola. Since I’ve known how to make it, I don’t buy it anymore. And the preparation is pretty easy, quick and inexpensive. So grab your blenders!:) Source: youtube.


Ingredients:
2 cups of peanuts
2-3 tbs oil/olive oil (I used sesame oil)
salt
optionally: flaked coconut


Preheat oven to 180°C (350°F). Spread peanuts on a baking sheet. Roast them for 8 minutes, stirring every 2 minutes. Place in a blender, add oil and salt. Blend for quite a long time (about 5-7 minutes or even longer) until mixture is smooth.

Brak komentarzy: