niedziela, 7 lipca 2013

Cornbread z sałatką grecką i Święta czwórca



Dzisiaj teksańsko-grecki mix: sałatka grecka i cornbread, na który przepis znalazłam u Magdy z icantbelieveitsvegan. Smakuje genialnie i jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Do tego panierowana cukinia i super obiad na lato gotowy. Ostatnio to jedno z naszych ulubionych dań.


Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki oleju
pół szklanki mleka z łyżką octu
zioła, np. tymianek, cząber, bazylia
sól, pieprz


Wymieszaj wszystkie składniki w misce. Piecz w okrągłej formie w temperaturze 190°C przez pół godziny. Podawaj, np. z sałatką grecką (ogórki, pomidory, feta, oliwki, papryka czerwona i pomarańczowa, oliwa, ocet winny/sok z cytryny, sól, pieprz, oregano, bazylia) i panierowaną cukinią (najpierw ją nasól i odstaw na co najmniej godzinę, następnie odlej wodę i wtedy panieruj w jajku i bułce tartej i smaż). Cornbread pasuje również do zup.




A skoro letni obiad, to i letni film - Święta czwórca (Jan Hrebejk, 2012). Lekka (nierealna?) fabuła i wakacyjne miejsce akcji (Karaiby). Co z tego wyniknie? Jak dla mnie: 78 minut kina rozrywkowego na dobrym poziomie i, choć koniec do przewidzenia od pierwszych minut filmu, to i tak ogląda się z przyjemnością.

Źródło/Source




Cornbread with Greek salad, The Holy Quaternity


Today a Texas and Greek mix: Greek salad and cornbread for which the recipe I found at Magda’s icantbelieveitsvegan (in Polish). Tastes brilliant and it’s very easy and quick to make. Add breaded and fried zucchini and you’ll get a great summer dinner. Recently it’s been one of our favourite meals.


Ingredients:
1 glass plain flour
1 glass cornflour
4 ts baking powder
½ glass oil
½ glass milk with 1 tbs vinegar
herbs, e.g. thyme, savory, basil
salt, pepper


Stir all ingredients in a bowl. Bake in a round baking tin at 190°C (370°F). Serve, e.g. with Greek salad (cucumbers, tomatoes, feta, olives, red and orange bell pepper, olive oil, wine vinegar/lemon juice, salt, pepper, oregano, basil) and breaded and fried zucchini (first sprinkle it with salt and set aside for at least 60 minutes, then drain off water, coat in egg and breadcrumbs and fry). Cornbread also goes well with soups.




There's a summer dinner, there must be a summer film - The Holy Quaternity (Jan Hrebejk, 2012). A light (unreal?) plot and a holiday place of action (The Caribbean). What's gonna come out of it? As for me: 78 minutes of good quality light entartainment and, although the ending is quite easy to predict, you still watch the film with pleasure.

Brak komentarzy: