środa, 24 lipca 2013

Basmati z imbirem i Emaus


Ciąg dalszy fascynacji imbirem:). Przepis od Lindy (nieco zmieniony). Oryginał tutaj. Szybko, smacznie i pożywnie. Smacznego!


Składniki:
2 łyżki oleju sezamowego (lub innego)
1 mały kawałek korzenia imbiru, starty na tarce
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 łyżki oleju rzepakowego
kilka pokrojonych pieczarek
2 marchewki, pokrojone w słupki
1 czerwona papryka, drobno pokrojona
1 łyżka prażonych nasion sezamu
sos sojowy
szczypior, posiekany
ryż basmati


Rozgrzej olej sezamowy, podsmaż czosnek i imbir, przełóż na talerz. Rozgrzej olej rzepakowy i krótko podsmaż pieczarki, marchewki i paprykę. Zestaw na chwilę z ognia, ostrożnie podlej wodą i duś na małym ogniu kilkanaście minut (aż warzywa będą miękkie, ale też lekko chrupiące). Wrzuć czosnek z imbirem. Dopraw sosem sojowym i wymieszaj. Posyp szczypiorkiem i sezamem. Podawaj ciepłe z ryżem basmati.  



Źródło
I jeszcze trochę informacji praktycznych: jeśli interesują Cię starocie, antyki, itp. – polecam odwiedzenie rzeszowskiego oddziału EMAUS-u (sklep niekomercyjny, ul. Batorego 22). Znajdziesz tu meble, porcelanę, szkło, ubrania, książki i płyty, dekoracje i wiele innych rzeczy w niskich cenach (regularnie odwiedzam i zawsze coś ciekawego wyłowię). Tylko uwaga na przerwę obiadową od 13.00 do 14.00. EMAUS wystawia też niektóre przedmioty na Allegro i organizuje zbiórki rzeczy.




Basmati with ginger


Ginger fascination continued :). Recipe from Linda (slightly changed). Original here. A quick, tasty and nutritious meal. Enjoy!


Ingredients:
2 tbs sesame oil (or another)
1 small piece of ginger, grated
3 cloves of garlic, chopped
2 tbs rapeseed oil
a few mushrooms, sliced
2 carrots, cut into sticks
1 red bell pepper, finely chopped
1 tbs roasted sesame seeds
soy sauce
chives, chopped
basmati rice


Heat sesame oil, fry garlic and ginger, place on a plate. Heat rapeseed oil and fry mushrooms, carrots and red bell pepper for a short while. Put aside for a minute, pour in a little water and simmer over low heat between ten and twenty minutes (until veggies are soft and a bit crunchy, too). Add garlic and ginger. Season with soy sauce and stir. Sprinkle with chives and sesame seeds. Serve warm with basmati.

Brak komentarzy: