niedziela, 2 czerwca 2013

Wykwintna surówka z czerwonej kapusty i Iwonicz-Zdrój


Słodko-kwaśny dżem, orzeszki ziemne i chrupiąca czerwona kapusta? Zaskakująco smaczne połączenie!


Składniki:
1 szklanka poszatkowanej czerwonej kapusty
¼ drobno pokrojonej małej cebuli
½ filiżanki orzeszków ziemnych (połówek)
sos:
1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
1 łyżka oliwy
1-2 łyżki dżemu kwaśno-słodkiego, np. z wiśni lub porzeczki czarnej
sól, pieprz


Orzeszki podpraż na suchej patelni. Wymieszaj z kapustą i cebulą. Połącz wszystkie składniki sosu i wymieszaj go ze składnikami surówki. Odstaw na około 2 godziny do lodówki. 


Fotorelacja z Iwonicza-Zdroju:

Przepyszne pesto w Klimacie (restauracja i hotel)

Bardzo smaczne małdrzyki iwonickie








Sophisticated red cabbage raw salad


Sweet and sour jam, peanuts and crunchy red cabbage? An incredibly tasty combination!


Ingredients:
1 glass chopped red cabbage
¼ finely chopped small onion
½ cup peanut halves
dressing:
1 tbs wine vinegar or lemon juice
1 tbs olive oil
1-2 tbs sweet-sour jam, e.g. cherry or black currant
salt, pepper


Roast peanuts in a dry frying pan. Stir them with cabbage and onion. Mix all sauce ingredients and stir sauce with cabbage-onion-peanut mixture. Keep in the fridge for about 2 hours.

Brak komentarzy: