środa, 12 czerwca 2013

Ryż basmati na słodko i Dwoje do poprawki


Klaudi23a dziękuję za nominację do Liebster Blog Award:).


A dzisiaj danie zainspirowane ryżem na półsłodko z książki Libia od kuchni Tanji Valko. Od siebie dodałam kardamon, goździki oraz miód.


Składniki:
olej sezamowy (lub inny)
100g basmati
½ filiżanki obranych migdałów
¾ filiżanki rodzynek (lub mniej)
kilka goździków
1 łyżka cynamonu
¼ łyżeczki kardamonu
miód do smaku


Ugotuj ryż basmati, odcedź. Na suchej patelni podpraż migdały. Rodzynki zalej na 5 minut gorącą wodą, odcedź. W szerokim garnku rozgrzej olej i dodaj ryż, następnie orzechy, rodzynki i przyprawy. Podgrzewaj jeszcze przez kilka minut. Zestaw z ognia i dodaj miód, wymieszaj. Podawaj ciepłe.



Wcale nie tacy śmieszni jak przedstawia to zwiastun - Dwoje do poprawki (2012, David Frankel). Film mądry i prawdziwy - nie tylko dla związków długich stażem ale i dla młodych. I moja ulubiona Meryl Streep.

Źródło/Source




Sweet basmati rice, Hope springs


Klaudi23a, thank you for the Liebster Blog Award:). I'm very happy to be rewarded in this way.


Dish inspired by semi-sweet rice from Libia od kuchni by Tanya Valko (in Polish). My own additions are: cardamom, cloves and honey.

  
Ingredients:
sesame oil (or another)
100g basmati
½ cup peeled almonds
¾ cup raisins ( or less)
a few cloves
1 tbs cinnamon
¼ ts cardamom
honey to taste


Boil basmati, drain off. Roast almonds in a dry frying pan. Pour raisins over with some hot water, drain off after 5 minutes. Heat oil in a wide saucepan, add rice, nuts, raisins and spices. Cook for a few more minutes. Put aside and add honey, stir. Serve warm.




Not as funny as the trailer shows - Hope springs (2012, David Frankel). A clever and true film - not only for couples who've been together for a long time but for younger ones, too. And my favourite Meryl Streep. 

Brak komentarzy: