wtorek, 4 czerwca 2013

Rafaello, Delikatność i Hello! How are you?


Pewnie miłośnicy masła i cukru powiedzą, że to nieprawdziwe rafaello, ale za to o ile zdrowsze (nawet wegańskie) i mniej pracochłonne... 


Składniki:
około 10 migdałów
1 filiżanka prażonych płatków migdałowych
1 filiżanka wiórków kokosowych
1 filiżanka mleczka kokosowego
syrop z agawy/syrop z buraków cukrowych/inny środek słodzący – dowolna ilość
do obtaczania: wiórki kokosowe


Migdały umieść w kubku, wlej gorącą wodę i odstaw na około godzinę. Zmiksuj lub zblenduj wiórki kokosowe z płatkami migdałowymi, słodzikiem i mlekiem kokosowym. (Jeśli masa jest o wiele za rzadka, dodaj jeszcze trochę płatków lub wiórek.) Obierz migdały ze skórki. Z masy kokosowo-migdałowej formuj małe kule, w środku umieszczaj całego migdała i obtaczaj rafaello w wiórkach kokosowych. Odstaw do lodówki na około 2 godziny. Podaj schłodzone.



Nie powiedziałabym, że Delikatność (2011, David Foenkinos, Stéphane Foenkinos) i Hello! How are you? (Buna! Ce faci?, 2010, ALexandry Maftei) to komedie romantyczne. Nie są to specjalnie wybitne filmy, ale ich reżyserzy świetnie łamią konwencję gatunku - filmy nie są napakowane  humorem ani romantyzmem, a jednak ogląda się je całkiem przyjemnie. Jeśli już mają to być komedie romantyczne, to bardzo nietypowe. I chyba dlatego warto je obejrzeć. 

Źródło/Source

Źródło/Source



Rafaello, La Délicatesse & Hello! How are you? 


Butter and sugar fans will probably say that it’s not true rafaello but it’s much healthier (even vegan) and less labour-intensive instead.


Ingredients:
about 10 almonds
1 cup roasted flaked almond
1 cup flaked coconut
1 cup coconut milk
agave syrup/sugar beet syrup/another sweetening agent – as much as you want
for coating: flaked coconut


Place almonds in a mug, pour in some hot water and put aside for about 1 hour. Mix or blend flaked coconut, flaked almond and coconut milk. (If mixture isn’t thick enough, add some more flaked almond or coconut.) Peel almonds. Form small balls from coconut-almond mixture, place one almond inside and coat each Rafaello in flaked coconut. Keep in the fridge for about 2 hours. Serve cooled.




I wouldn't say Délicatesse, La (2011, David Foenkinos, Stéphane Foenkinos) and Hello! How are you? (Buna! Ce faci?, 2010, ALexandry Maftei) are romantic comedies. These aren't specially remarkable films but the directors break conventions pretty well - the films are not chockful with either humour or romanticism, they're still a good watch. If, however, these films are to be romantic comedies, they are absolutely untypical ones. And that's probably the reason for watching them.  

2 komentarze:

Ania - Jedzenie ma znaczenie pisze...

Cudne. Ostatnio starałam się wymyślić jakiś przepis na vege rafaello ale coś mi nie szło, a tu proszę.. :)

Patchulia M pisze...

Dzięki Aniu:). Cieszę się, że pomysł się podoba. Zapewniam - jest pyszne.