poniedziałek, 17 czerwca 2013

Włoska pizza funghi i z OpenCard w La Sueva


Nie jestem fanką pizzy wegetariańskiej z groszkiem i kukurydzą. Najbardziej pasują mi do niej grzyby, cebula, czosnek, pomidory, zioła i mozzarella. Dlatego dziś pizza funghi. Poniższy przepis pochodzi z Kuchni włoskiej Penny Stevens. Od siebie dodałam: oliwki, cebulę i oregano. Wydaje mi się też, że lepiej położyć ser na sos – dla lepszego efektu wizualnego.

Zapraszam do spróbowania – pracy jest trochę, jak to przy cieście drożdżowym, ale zaręczam, że warto. Z takiej ilości składników wychodzi 1 duża okrągła pizza (28 cm średnicy) i prawie cala blacha z piekarnika.  


Składniki na ciasto:
7 g suchych drożdży (lub 14g zwykłych)
1 łyżeczka cukru
250 ml letniej wody
350 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek


1.Umieść w naczyniu drożdże i cukier, dolej 50 ml wody i pozostaw do wyrośnięcia na około kwadrans, aż mieszanka zacznie się pienić.

2.Połącz w misce mąkę i sól. W środku mieszanki zrób wgłębienie pięścią. Dodaj oliwę, wyrośnięte drożdże oraz resztę wody i całość wyrób na jednolite ciasto.

3.Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i zagniataj przez 4-5 minut. Następnie ponownie umieść ciasto w misce i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

4.Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski i ponownie zagniataj przez 2 minuty. Następnie rozwałkuj je i umieść na natłuszczonej blaszce do pieczenia. Nie powinno mieć więcej niż 6mm (podrośnie jeszcze w trakcie pieczenia).


Składniki na nadzienie:
kilka łyżek oliwy
kilkanaście pieczarek
2 cebule
3 ząbki czosnku, rozgniecione lub drobno pokrojone
400g pokrojonych pomidorów z puszki
po 1 łyżeczce suszonej bazylii i oregano
sól, pieprz
2 łyżki koncentratu pomidorowego
200g drobno pokrojonego sera mozzarella
2-3 garście czarnych oliwek
       
                                   
1.Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozgrzej oliwę w szerokiej patelni. Pokrój pieczarki i cebulę i krótko je podsmaż. W małym rondelku rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek, ostrożnie dodaj pomidory, suszone zioła, sól i pieprz. Duś około 10 minut (do odparowania wody). Dodaj koncentrat i wystudź.

2.Rozłóż pomidorowy sos na cieście. Na nim drobno pokrojoną mozzarellę, następnie pieczarki z cebulą i oliwki. Posyp jeszcze ziołami. Zapiekaj pizzę przez około 20-25 minut. 



La Sueva - tym razem nie z OpenCard, ale z okazji Weekendu za pół ceny, co roku organizowanego przez miasto w okolicach kwietnia lub maja. Dla restauracji to czas promocji, a my jemy za pół ceny. Na końcu wypełniamy ankietę oceniając, np. jakość jedzenia, obsługi, atmosferę, itp.  

Pyszne włoskie jedzenie w bardzo klimatycznym lokalu. Gorąco polecam! Może nie jest najtaniej (restauracja przy głównym deptaku na 3-go maja), ale za to mamy gwarancję wyśmienitej kuchni. I dość dużo dań wege do wyboru.

Pizza z leśnymi grzybami i natką pietruszki
Spaghetti al pesto
R. wypełnia ankietę Korony Smakosza
Wnętrze restauracji




Italian pizza funghi


I’m not a fan of a vegetarian pizza with peas and sweetcorn but with mushrooms, onion, garlic, tomatoes, herbs and mozzarella. So here we go – today pizza funghi. The following recipe comes from an Italian cookbook by Penny Stevens (really worth buying, the one I have is in Polish). My own additions are: olives, onion and oregano. I also think that it’s better to put mozzarella on sauce – for a better visual effect.

You’re welcome to try it out – it’s a lot of work, as usual with pizza dough but it’s really worth the trouble. You’ll get 1 round pizza (28 cm diameter) and 1 almost entire baking sheet from your oven.


Dough ingredients:
7g dry yeast (or 14g compressed fresh yeast)
1 ts sugar
250 ml lukewarm water
350 g plain flour
1 ts salt
1 tbs olive oil


1. Place yeast and sugar in a bowl, pour in 50 ml water and allow to rest for about a quarter until mixture becomes foamy.

2. Stir flour and salt in another bowl. Make a well in the centre. Add olive oil, yeast mixture and remaining water. Knead until smooth and elastic.

3. Sprinkle some flour over a pastry board, place dough on it and knead dough for 4-5 minutes. Next put it in the bowl once again and let pizza dough rise for 30 minutes in a warm place until it doubles in size.

4. Knead dough for 2 more minutes. Then roll it out and place on a greased baking sheet. It shouldn’t be more than 6mm thick (it’ll rise while baking).


Pizza topping - ingredients:
a few tbs olive oil
between ten and twenty mushrooms
2 onions
3 cloves of garlic, crushed or finely chopped
400g diced tomatoes (1 tin)
1 ts basil and 1 ts oregano
salt, pepper
2 tbs tomato concentrate
200g finely chopped mozzarella
2-3 handfuls of olive oils


1. Preheat oven to 200°C. Heat olive oil in a wide frying pan. Slice mushrooms and onion and fry them for a short while. Heat olive oil in a small saucepan, fry garlic, gently add tomatoes, herbs, salt and pepper. Simmer for about 10 minutes (until water has evaporated). Add concentrate and let it cool down.  

2. Spread tomato sauce over dough. Next put finely chopped mozzarella, mushrooms with onion and olive oils. Sprinkle with herbs. Bake pizza for about 20-25 minutes.

(28 cm średnicy) ie powinno mię  oliwki.kko wystudź.aj onej blaszce do pieczenia. podwoi swoją objętość.
zanka zacznie się pieni(28 cm średnicy) ie powinno mię  oliwki.kko wystudź.aj onej blaszce do pieczenia. podwoi swoją objętość.
zanka zacznie się pieni

Brak komentarzy: