sobota, 29 czerwca 2013

Bubble tea, Nietykalni i Hasta la vista


Ten tajwański desero-napój podbija obecnie Europę. W Polsce można go kupić w większych miastach, ale jeszcze nie w Rzeszowie. Ten ze sklepu zawiera jednak dość dużo cukru. Pokusiłam się o produkcję domowej bubble tea i muszę napisać, że smak całkiem ciekawy – to taka słodka i bardzo owocowa bawarka:). Kto lubi połączenie mleko+herbata, polubi i bubble tea. Źródło: youtube.


Składniki na 2 porcje jumbo (można dowolnie mieszać proporcje, ja użyłam):
1 filiżanka czarnej herbaty
½ filiżanki roślinnego, np. sojowego (lub zwykłego)
kilka łyżek słodkiego syropu, np. syrop z buraków cukrowych (agawy, daktyli, itp.)
3 łyżki ugotowanych perełek tapioki*
½ filiżanki świeżych lub mrożonych owoców jagodowych, np. jagody, maliny
*Kupisz online (450g kosztuje ok. 8zł).


Zmiksuj wszystkie składniki z wyjątkiem perełek. Przygotuj wysokie szklanki. Na dnie umieść perełki tapioki i wlej przygotowany napój. Możesz jeszcze wszystko zamieszać. Smacznego!



Pewnie wiele z was już oglądało, ale dla tych co jeszcze nie, polecam: Nietykalnych (2011, Olivier Nakache i Eric Toledano) i Hasta la vista (2011, Geoffrey Enthoven). Mimo trudnego tematu, można się pośmiać. Na tym pierwszym autentycznie płakałam ze śmiechu:).

Źródło/Source



Bubble tea, Intouchables & Hasta La Vista!


This Taiwan dessert and drink is now winning Europe over. You can buy it in bigger cities in Poland but still not in Rzeszów. Bubble tea from shops contains lots of sugar, though. I tried to prepare a home-made version and I must tell you it tastes pretty interesting – it’s like sweet and very fruity tea with milk:). If you like the combination milk+tea, you’ll certainly like bubble tea. Source: youtube.


Ingredients for 2 jumbos (you can change amounts, I used):
1 cup black tea
½ cup vegetable milk, e.g. soy milk (or regular milk)
a few tbs sweet syrup: sugar beet syrup (agave, date syrup, etc.)
3 tbs boiled tapioca pearls*
½ cup fresh or frozen berries, e.g. bilberries, raspberries
*You’ll buy them online (450g costs about PLN8).


Mix all ingredients except from tapioka pearls. Prepare tall glasses. Place pearls at the bottom and pour in mixed drink. You can stir if you want. Bon appetite!




Probably many of you have already seen these film but for those who still haven't I reccomend: Intouchables (2011, Olivier Nakache i Eric Toledano) and Hasta la vista! (2011, Geoffrey Enthoven). You can laugh quite a lot although the films talk about a difficult subject. I really cried with laughter while watching the first one:).

2 komentarze:

Czarnowłosa pisze...

Jeszcze nigdy nie próbowałam tapioki. A deserek rewelacyjny, muszę wypróbować.

Monika pisze...

Proponuję spróbować Bubble Tea także z innymi dodatkami - Popping Boba i żelkami. Można je kupić na moich aukcjach i zrobić swoją ulubioną Bubble Tea w domu. :)

http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=34818581

Są też fantastycznym dodatkiem do deserów. Zwłaszcza na jasnych (z bitą śmietaną, na kremach, masach serowych, lukrze, lodach) wyglądają bajecznie.
Proponuje poeksperymentować przed Świętami.
Zapraszam!