piątek, 28 czerwca 2013

Botwinka, Bernardyńskie Ogrody



Moja wersja popularnej w tym okresie zupy. Lekka i smaczna.


Składniki:
1 pęczek botwinki
1 cebula
olej
2-3 liście laurowe
kilka kulek ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
2-3 łyżki zwykłej lub roślinnej śmietany
dużo posiekanej zieleniny


Posiekaj liście, buraki i cebulę. W szeroki garnku rozgrzej olej. Podsmaż warzywa. Ostrożnie wlej wodę (nieco ponad powierzchnię warzyw), dodaj ziele angielskie, liście laurowe i gotuj do miękkości (kilkanaście minut). Wrzuć czosnek i gotuj około 1 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Zestaw z ognia. Dodaj śmietanę, wymieszaj i posyp dużą ilością zieleniny. Można też podawać z ugotowanym na twardo jajkiem. Smacznego!


Poniżej  kilka zdjęć z nowo otwartych Ogrodów Bernardyńskich w centrum miasta.










Beet green soup


My version of the popular soup in this season. Light and tasty.


Ingredients:
1 bunch of young beet greens
1 onion
oil
2-3 bay leaves
a few allspice grains
2 cloves of garlic
salt, pepper
2-3 tbs regular or plant cream
a lot of chopped greens


Chop leaves, beetroots and onion. Heat oil in a wide saucepan. Fry vegetables. Carefully pour in water (slightly above the surface of vegetables), add allspice grains, bay leaves and cook until soft (between ten and twenty minutes). Add garlic and cook for 1 more minute. Season with salt and pepper. Put aside. Add cream, stir and sprinkle with lots of greens. You can also serve the soup with hard-boiled eggs. Bon appetite!

Brak komentarzy: