niedziela, 5 maja 2013

Zupa grzybowa i Wielkie Grzybobranie


Tak wiem, niezbyt wiosennie… .


Składniki:
1 filiżanka suszonych grzybów
1 garść makaronu np. penne (pióra)
opcjonalnie: 1 łyżka suszonych warzyw
1 marchewka
sos sojowo-grzybowy, sól
1-2 łyżki śmietany zwykłej lub roślinnej


Namocz pokruszone grzyby na noc. Następnego dnia ugotuj (ok. 20-30 minut), wrzuć makaron, suszone warzywa i startą marchewkę. Gotuj do miękkości na małym ogniu (ok. 15 minut). Odstaw. Dodaj sos sojowo-grzybowy, sól i śmietanę. Wymieszaj i od razu podawaj. 



A takie grzybobranie było 3 lata temu...








Wild mushroom soup


Yes, I do know it’s not much of a spring recipe… .


Ingredients:
½ cup dried wild mushrooms
1 handful of pasta, e.g. penne
optionally: 1 tbs dried vegetables
1 carrot
soy and mushroom sauce, salt
1-2 tbs regular or plant cream


Crumble wild mushrooms and soak them overnight. Cook them the following day (ca. 20-30 min), add penne, dried vegetables and grated carrot. Cook until soft over low heat (ca. 15 minutes). Put aside. Add soy and mushroom sauce, salt and cream. Stir and serve immediately.

Brak komentarzy: