sobota, 11 maja 2013

Zapiekanka z pęczaku i Misiaczek



Jest bardzo odżywczą, choć niepopularną kaszą. Ma działanie antynowotworowe (zawiera witaminę B17). To danie robi się praktycznie samo (choć dość długo to trwa). Ale w nagrodę jedzenia wystarcza na 2 dni dla 2 osób. Inspiracja: tutaj.


Składniki:
1 szklanka kaszy pęczak
2-3 szklanki wody lub wywaru warzywnego
sól, pieprz
1 łyżka bazylii i oregano
½ cukinii
1 mała cebula
½ papryki czerwonej
2 garście oliwek
kilka łyżek oliwy (koniecznie)
pieprz ziołowy


Kaszę namocz na noc. Piekarnik rozgrzej do 190°C. Umieść kaszę w naczyniu żaroodpornym i zalej wodą wymieszaną z solą, pieprzem i ziołami. Wymieszaj. Piecz ok. 45-60 minut. Pokrój warzywa na kawałki i połóż je na kaszy, polej oliwą, posyp solą, pieprzem, ziołami i piecz jeszcze ok. 25-30 minut. (Dolej trochę wody, jeśli całkowicie wyparowała w trakcie pieczenia.)


Tytułowy Misiaczek (Mads Matthiesen, 2012) to Dennis - chorobliwie nieśmiały kulturysta, który za przykładem brata jedzie do Tajlandii, aby znaleźć tam żonę. I znajduje :). Bardzo pozytywny film - nadzieja dla mężczyzn, którzy tkwią w toksycznych związkach ze swoimi matkami... Świetne kino duńskie. 

Źródło/Source




Hulled barley groats casserole, Teddy Bear


These groats are very nutritious, though unpopular. They prevent cancer (due to vitamin B17). This dish practically makes itself (although it lasts pretty long). As a reward, however, we get enough food for 2 days for 2 people. Inspiration: here (in Polish).


Ingredients:
1 glass of hulled barley groats
2-3 glasses of water or vegetable broth
salt, pepper
1 tbs basil and 1 tbs oregano
½ zucchini
1 small onion
½ red bell pepper
2 handfuls of black olives
olive oil
herb pepper (spice blend)


Soak hulled barley groats overnight. Preheat oven to 190°C. Place groats in a casserole dish and pour in water mixed with salt, pepper and herbs. Stir. Bake for about 45-60 minutes. Cut vegetables into smaller pieces and place them on the groats. Pour a bit of olive oil over them, season to taste with salt, herb pepper, herbs and bake for another 25-30 minutes. (Pour in some water if it’s evaporated during baking.)




The Teddy bear in the title of the film (Mads Matthiesen, 2012) is Dennis - a pathologically shy bodybuilder who following his brother's example goes to Thailand in order to find a wife there. And he succeeds in doing so :). A very positive film - hope for men stuck in toxic relations with their mothers...  Great Danish cinema.

1 komentarz:

lepszysmak pisze...

Twoja wersja brzmi rewelacyjnie! Tym razem to ja będę korzystała z Twoich doświadczeń i również zrobię taką bezmięsną wersję :) Dziękuję i pzdr Aniado