niedziela, 19 maja 2013

Szwedzkie ziemniaki i VIII atak Morawian na Wiślan w Stobiernej


Pyszne i łatwe do zrobienia. Trochę trzeba czekać, ale naprawdę warto… Pomysł od Nigelli.


Składniki:
18 ziemniaków średniej wielkości
7 łyżek oliwy
ulubione zioła
sól, pieprz


Ziemniaki obierz (lub dokładnie umyj i nie obieraj), układaj na drewnianej łyżce i nacinaj nożem w poprzek co 3 mm, ale nie przecinaj całkowicie. Nagrzej piekarnik do 190°C. W rondelku podgrzej oliwę. Dokładnie obtocz w tłuszczu każdego ziemniaka. Ułóż wszystkie w naczyniu żaroodpornym, posyp solą, pieprzem i ziołami. Piecz około 70-90 minut.  




VIII atak Morawian na Wiślan w Stobiernej


Wydarzenie: rekonstrukcja ataku Morawian na Wiślan. Miejsce: osada słowiańska w Stobiernej (gród k. Dębicy). Czas: IX wiek. (Na kolejnych zdjęciach: turniej bojowy wojów i osada).Więcej info tutaj.










Hasselback potatis


Delicious and easy to make potatoes. You’ve got to wait some time but it’s really worth it… Inspiration from Nigella.


Ingredients:
18 medium potatoes
7 tbs olive oil
favourite herbs
salt, pepper


Peel potatoes (or wash well and don’t peel), put each on a wooden spoon and cut across at 3 mm intervals, but don’t cut right through them. Preheat oven to 190°C. Heat olive oil in a small saucepan. Turn potatoes well in fat. Place all in a casserole dish, sprinkle with salt, pepper and herbs. Bake for 70-90 minutes.

Brak komentarzy: