wtorek, 21 maja 2013

Sos koperkowy i VIII Noc Muzeów


Moja wersja popularnego dodatku do gotowanych lub sadzonych jajek.  


Składniki:
1 i 1/2 szklanki wody
2 łyżki mąki
1-2 łyżki masła
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
3-4 łyżki posiekanego koperku


Rozpuść masło, dodaj mąkę i krótko podsmaż. Następnie zestaw z ognia, powoli wlej wodę i dokładnie wymieszaj. Jeśli są grudki, rozdrobnij je np. blenderem. Doprowadź do wrzenia, dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową i koperek. Podawaj ciepłe.




VIII Noc Muzeów


Na zdjęciu: korowód samochodów prowadzący na Rynek, gdzie odbywa się coroczny Konkurs Elegancji Pojazdów Zabytkowych. Warto było również odwiedzić Wojewódzką i Miejską Bibliotekę Publiczną (ul. Sokoła 13) - kiermasz książek (każda po 1zł)! Muzeum Mleczarstwa w Zespole Szkół Spożywczych (ul. Warszawska 20) przygotowało degustację prawdziwego chleba wiejskiego. Myślę, że każdemu fanowi bajek spodoba się też Muzeum Dobranocek (ul. Mickiewicza 13), a wielbicielom techniki polecam prywatne Muzeum Techniki i Militariów (ul. Kochanowskiego 19).

Nie warto natomiast stać w mega długich kolejkach, żeby zwiedzić podziemną trasę turystyczną czy Zespół Zamkowo-Parkowy w pobliskim Łańcucie. Wstęp nie kosztuje majątku (szczególnie na trasę - 6,5zł), więc lepiej wybrać się, np. w niedzielę czy któregoś wolnego popołudnia.





Dill sauce


My version of the popular addition to boiled or fried eggs.


Ingredients:
1 ½ glass water
2 tbs flour
1-2 tbs butter
salt, pepper, nutmeg
3-4 tbs chopped dill


Melt butter, add flour and fry for a short while. Next put aside, slowly pour in water and stir thoroughly. You can mix any lumps, e.g. with a blender. Bring to the boil, add salt, pepper, nutmeg and dill. Serve hot.

2 komentarze:

Avka pisze...

kurcze.. jakby zamienić masło na margarynę to nawet byłoby vegan! :) aż wierzyć się nie chce, że na wodzie wychodzi taki "biały" sos.

http://m-non-meat.blogspot.com/ pisze...

Cieszę się, że zainspirowałam :).