poniedziałek, 6 maja 2013

Najprostszy i najsmaczniejszy sos do sałaty, Chińczyk na wynos


Najlepiej przyrządzić go bezpośrednio przed jedzeniem.


Składniki:
4-5 łyżek oliwy
1 łyżka octu jabłkowego, balsamicznego lub winnego (albo soku z cytryny)
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz, szczypta cukru
1 łyżka ziół, np. prowansalskich (lub oregano, bazylii, pietruszki, itp.)
½ główki sałaty lodowej lub masłowej


Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj łyżeczką, np. w kubku. Możesz zmienić proporcje składników, jeśli sos jest za mało kwaśny, słodki, itp. Delikatnie porwij liście sałaty na małe kawałki, polej nią sos i wymieszaj. Smacznego!


Spadające z nieba... krowy, dziwaczne rytuały głównego bohatera i absurdalne poczucie humoru - to wszystko w Chińczyku na wynos (2011, Sebastián Borenstein). I jeszcze jedno - bez słownika też da się zrozumieć obcokrajowca...

The simplest and tastiest lettuce sauce ever, Chinese take-out


It’s best to make it right before eating.


Ingredients:
4-5 tbs olive oil
1 tbs apple, balsamic or wine vinegar (or lemon juice)
1 ts mustard
salt, pepper, pinch of sugar
1 tbs herbs, e.g. Herbes de Provence (or oregano, basil, parsley, etc.)
½ iceberg lettuce


Thoroughly stir all ingredients with a teaspoon, e.g. in a mug. You can change the amounts of ingredients if the sauce is not sour, sweet enough, etc. Gently tear lettuce leaves with your fingers into small pieces, pour sauce over them and stir. Bon appetite!




Shooting from the sky... cows, strange habits of the main character and an absurd sense of humour - all that in Cuento chino, Un (2011, Sebastián Borenstein). And one more thing - you don't need a dictionary to understand a foreigner... 

Brak komentarzy: