czwartek, 9 maja 2013

Kisiel żurawinowy i z OpenCard w Matryoshce


To deser typowy dla kuchni białoruskiej. Nieco go uprościłam - dzięki temu przygotowanie zajęło tylko kilkanaście minut. W ten sposób można przygotować kisiel np. z truskawek, malin, porzeczek, itp.


Składniki:
1 filiżanka suszonej żurawiny
2 filiżanki wody
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
opcjonalnie: słodzik/cukier brązowy/syrop z buraków cukrowych, itp.


Żurawinę dokładnie zmiksuj z wodą. Odlej pół filiżanki płynu i rozrób w nim mąkę ziemniaczaną. Pozostałą część płynu zagotuj. Wlej płyn ze skrobią do gotującej się wody zmiksowanej z żurawiną. Dokładnie zamieszaj. Oprowadź do wrzenia. Możesz go ewentualnie dosłodzić. Wychodzą 2 porcje.



Specjalnością Matryoshki jest kuchnia kresowa. Jedzenie przygotowywane na bieżąco i bardzo smaczne. Miła obsługa. Bardzo przystępne ceny i duże lub przeciętne porcje.

Np. 5 bardzo dużych pieczonych pierogów ze szpinakiem i fetą kosztuje 15 zł. Do tego sos do wyboru. Łężnie (duże ziemniaczane kule, panierowane i podsmażone, nadziewane kapustą kiszoną z sosem pieczarkowym) - 2 szt. za 10zł. Draniki (placki ziemniaczane ze śmietaną), 3 szt. – 10zł. (Z OpenCard ceny -50%.)

Do siedzenia krzesła i wygodne kanapy. Nietypowa muzyka pasuje do klimatu wnętrza i zupełnie nie przeszkadza w delektowaniu się jedzeniem. A rachunek, jak przystało na Matryoshkę, dostajemy w matrioszce.    

Restauracja kresowa i pierogarnia Matryoshka, Rzeszów, ul. Okulickiego 9a, godziny otwarcia: 11.00 – 21.00.

Łężnie z sosem pieczarkowym
Pierogi ze szpinakiem i fetą z wody


Draniki ze śmietaną
Zestaw surówek
Matrioszka z rachunkiem
Aneta
Autorka bloga




Cranberry – flavoured starch jelly


This is a dessert typical of the Belarusian cuisine. I made it simpler - thanks to this, I just needed between ten and twenty minutes to prepare it. You can make strawberry-, raspberry-, red/black currant - flavoured starch jelly, etc.


Ingredients:
1 cup dried cranberry
2 cups water
2 tbs potato starch
optionally: sweetener/brown sugar/sugar beet syrup, etc.


Thoroughly mix/blend cranberries with water. Pour out half a cup of the mixture and stir in potato starch. Boil the remaining part. Now pour the starch mixture into boiling water-cranberry mixture. Stir thoroughly. Bring to the boil. If you want, you can add some sweetener. Makes 2 servings.

Brak komentarzy: