czwartek, 30 maja 2013

Bulion wegetariański i Włościańskie Jadło


Przepis (delikatnie zmodyfikowany) z książki Kuchnia wegetariańska W. Rusin, o której pisałam tutaj. Dodatek sosu sojowego od Lindy:). Teraz zupa jest idealna i mega aromatyczna – zresztą spróbujcie sami. Dodatkowo, jak pisze autorka, bulion ma działanie oczyszczające. 


Składniki:
2 łyżki oliwy/oleju
1 cebula
1 liść kapusty włoskiej
2 marchewki
1 pietruszka
½ selera
1 suszony grzyb (wcześniej namoczony i drobno pokrojony)
1 por
2 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
natka pietruszki, szczypiorek, koper
2-3 łyżki oliwy
pieprz, sos sojowy bez glutaminianu sodu


Pokrój warzywa. Cebulę zrumień na oleju, a następnie wraz z ziarnami pieprzu i ziela angielskiego, liśćmi laurowymi i suszonym grzybem dodaj do warzyw. Zalej wodą i gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj czosnek i gotuj jeszcze przez krótką chwilę. Zdejmij z ognia. Dodaj natkę, koperek, szczypior i oliwę. Dopraw do smaku pieprzem i sosem sojowym. Podawaj z makaronem nitki.


Poniżej kilka zdjęć z XVII Włościańskiego Jadła w Giedlarowej – co roku w maju/czerwcu (powiat leżajski, województwo podkarpackie). Wege poszukiwacze tradycyjnych smaków wiejskiej kuchni znajdą tutaj mnóstwo ciekawych propozycji; często więcej niż w niejednej niewege restauracji w dużym mieście… Ceny od 50gr wzwyż za sztukę lub porcję dania.

Moje wybory - absolutne hity, must do na już mega długiej liście przepisów do wypróbowania:

Sałatka z mniszka lekarskiego z jajkiem (w dolnej części zdjęcia) – pyszna, wcale nie była gorzka, jak dużo osób zapewniało…

sałatka z jajkiem i mniszkiem lekarskim
pierogi ruskie z pokrzywą
kasza jaglana z marchewką na słodko

I trochę klasyki -> wybory Rafała:

gołąbki z kaszą gryczaną
kotleciki ziemniaczane z sosem warzywnym curry
paszteciki z kiszoną kapustą



Vegetarian broth


Recipe (slightly changed) form the Polish Vegetarian cuisine by W. Rusin. I wrote about it here in Polish. The addition of soy sauce is Linda’s idea:). Now the soup is perfect and super aromatic – try it for yourself. Also, as the author says, it’s got a cleansing effect.


Ingredients:
2 tbs olive oil/oil
1 onion
1 savoy cabbage leaf
2 carrots
1 parsley
½ celeriac
1 dried mushroom (previously soaked and cut into small pieces)
1 leek
2 bay leaves
a few pepper grains
a few allspice grains
2 cloves of garlic
parsley leaves, chives, dill
2-3 tbs olive oil
pepper, soy sauce without MSG


Cut/chop vegetables. Fry onion oil, and then add onion plus following to veggies: pepper and allspice grains, bay leaves, dried mushroom. Pour over with water, cover and simmer over low heat. When veggies are soft, add garlic and simmer for a short while. Put aside. Add parsley leaves, dill, chives and olive oil. Season to taste with pepper and soy sauce. Serve with noodles.

Brak komentarzy: