wtorek, 30 kwietnia 2013

Warzywa w mleku kokosowym i Kuźnia



Tradycjonalista może już przestać czytać. Ekspresowe i pyszne danie, dla niebojących się eksperymentów! Znalezione tutaj. 2 porcje.


Składniki:
 ½ cukinii
1 marchewka
1 por lub cebula
½ brokułu
olej
½ puszki zielonego groszku
sól, pieprz, sos sojowy
½ puszki mleka kokosowego (ok. 150ml)
opcjonalnie: curry


Cukinię, pora i marchewkę pokrój na talarki. Brokuł podziel na różyczki. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pora i chwilę podsmaż. Delikatnie dolej trochę wody. Następnie dodaj marchewkę i cukinię i duś na małym ogniu do miękkości (kilkanaście minut). Dolej jeszcze trochę wody, jeśli wyparowała, a warzywa jeszcze nie są miękkie. Na końcu dodaj groszek, sól, pieprz, sos sojowy do smaku i mleko kokosowe. Świetnie pasuje również curry. Wymieszaj i podawaj z ryżem.



Źródło
Jeśli chcecie spróbować ciekawych piw, np. z owocami, karmelem, ale też miodowych, orkiszowych i wielu, wielu innych... (polecam Śliwkę w piwie i Ciechana miodowego). 

O ile mi wiadomo, jak na razie to jedyne takie miejsce w Rzeszowie (oprócz Starej Drukarni). Pub organizuje też warsztaty warzenia piwa sposobem domowym oraz koncerty. Na ścianach sceny... hmmm, raczej nie jak z kuźni...





Vegetables in coconut milk


A traditionalist can already stop reading. Express and delicious dish for those who aren’t afraid of experimenting! Found here (in Polish). 2 servings.


Ingredients:
½ zucchini
1 carrot
1 leek or onion
½ broccoli
oil
½ tin green peas
salt, pepper, soy sauce
½ tin coconut milk (ca. 150ml)
optionally: curry


Slice zucchini, carrot and leek. Divide broccoli into small flowerettes. Heat oil in a frying pan. Add leek and fry for a short while. Gently pour in some water. Next add carrot and zucchini and simmer over low heat until soft (between ten and twenty minutes). Pour in some more water, if has already evaporated and vegetables aren’t soft enough. Finally add peas, salt, pepper, soy sauce to taste and coconut milk. The dish goes really well with curry, too. Stir and serve with rice.

Brak komentarzy: