wtorek, 9 kwietnia 2013

Sojowy kebab – gyros i z OpenCard w Kyoto Sushi


Efekt smakowy odwrotnie proporcjonalny do ilości przygotowań! Zapraszam do spróbowania:).


Składniki:
2 filiżanki ugotowanej kostki sojowej/granulatu sojowego
(lub ugotowanych, drobno pokrojonych kotletów sojowych)
kilka łyżek oliwy lub oleju roślinnego
1,5 łyżki przyprawy kebeb-gyros (lub mniej, jeśli wolisz delikatniejsze smaki)
do smażenia: olej


Kostkę sojową/granulat/kotlety dokładnie wymieszaj z olejem i przyprawą. Przykryj i odstaw najlepiej na noc (wtedy kotlety są najsmaczniejsze). Następnego dnia podsmaż (przez kilka minut). Zajadaliśmy z puree ziemniaczanym i mizerią z czosnkowym sosem. Pycha!



Kyoto Sushi to najbardziej egzotyczna restauracja, w której do tej pory byłam. Inne jest wszystko: jedzenie, siedzenie, dekoracje wnętrz i …ceny -:). Jednak jest kilka dań w cenie do 25zł (np. zupa miso tofu to wakame – 11zł). Dodatkowy plus – szeroki wybór dań wege i japońskie desery: smażone lody w cieście tempura, słodkie pierożki z ciasta filo i lody z zieloną herbatą. Niestety restauracja nie bierze już udziału w programie OpenCard. Wielka szkoda….   

Tomek i Karolina

Rafał
Karolina i autorka bloga


Zanim jednak odwiedzisz Kyoto Sushi, warto wiedzieć, że pod konkretnymi nazwami kryją się różne rodzaje sushi:


Źródło
- maki (po japońsku zwija, zawijana, rulon zwijany za pomocą bambusowej maty, pokrojony na mniejsze kawałki)

- futomaki (duże, płaskie krążki)

- hosomaki (małe, wysokie krążki)

- temaki (rożki z alg nori)

- gunkan maki (łódeczki) 

- nigiri (formowane w dłoni małe paluszki).



Może Ci się również przydać poniższy mini-słownik:


filo
cienkie warstwowe ciasto, wyglądem przypomina ciasto francuskie

kampyo
suszona tykwa

kabayaki
węgorz japoński 

miso
tradycyjna zupa japońska, w składzie: bulion dashi, pasta miso, wodorosty wakame, tofu

oshinko
marynowana rzepa

sashimi
sposób serwowania ryb i owoców morza, pokrojonych w płatki lub kostkę z dodatkiem przypraw

shiitake
gatunek grzybów japońskich

tempura
warzywa, owoce morza lub owoce smażone w specjalnym cieście

teriyaki
rodzaj japońskiego sosu, którego główne składniki to sos sojowy, miód lub cukier i sake - mirin

tobiko
kawior ryby latającej
tofu
twarożek sojowy
wasabi
japoński chrzan, koloru zielonego

Soy kebab-gyros


Taste effect inversly proportional to preparation time needed! You’re welcome to try it out:).


Ingredients:
2 cups of cooked soy cubes/granulated soy
(or cooked soy cutlets, cut into bigger pieces)
a few tbs of olive oil or vegetable oil
1.5 tbs of kebab-gyros seasoning (or less, if you prefer more delicate flavours)
for frying: oil


Thoroughly stir soy cubes/granulated soy/soy cutlets with oil and seasoning. Cover and let it soak for the night (they taste best when soaked for such a long time). Fry the following day (for a few minutes). We ate ours with mashed potatoes and fresh cucumber salad. Delicious!

Brak komentarzy: