sobota, 20 kwietnia 2013

Jarskie risotto i Weekend za pół ceny



Inspiracją do tego dania był przepis od Ewy:).


Składniki:
1 filiżanka ryżu
olej
zioła prowansalskie (lub inne)
8-10 pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 duża czerwona papryka
½ małej puszki kukurydzy
sól, pieprz


Na szerokiej patelni rozgrzej olej. Podsmaż suchy ryż z ziołami aż będzie lekko brązowy - około 5 minut. Przełóż lekko przestudzony ryż do garnka z gotującą się wodą i gotuj do miękkości. Na patelni podsmaż drobno pokrojone cebulę, czosnek i pieczarki. Po chwili wrzuć paski papryki i odsączoną kukurydzę. Duś na małym ogniu do miękkości (kilka/kilkanaście minut). 2 porcje. Smacznego!



W tych dniach, kilkadziesiąt rzeszowskich lokali gastronomicznych znacznie obniży ceny swoich menu. Wszystkie potrawy będzie można zjeść o 50% taniej! Szczęściarze mogą wylosować nagrody (trzeba wypełnić ankietę). W ubiegłorocznej edycji odwiedziłam Pascas – szczerze polecam.
Wyróżnione w 2012r.:
- Restauracji Pascas - za smak potraw
- Restauracja DA VINCI - za wystrój lokalu
- Restauracja SPHINX – za jakość obsługi
- Restauracja DESSA - za atmosferę
- Restauracja LOFT - za lokal na spotkania z przyjaciółmi
- Restauracja NAD ZALEWEM - za lokal na wyjścia rodzinne
- Restauracja GRZESZNICY - za lokal na romantyczny wieczór
- Pizzeria DA GRASSO - za lokal na lunch

- GROTA Restaurant Pub Pizzeria - za lokal z najlepszą relacją jakość-cena. Źródło.




Non-meat risotto


The recipe from Ewa served as an inspiration for this dish:).


Ingredients:
1 cup rice
oil
Herbes de Provence
8-10 mushrooms
1 onion
2 cloves of garlic
1 big red pepper
½ small tin of sweetcorn
salt, pepper


Heat oil in a wide frying pan. Fry dry rice with herbs until slightly brown – about 5 minutes.  Place slightly cooled rice into a pot with boiling water and boil until soft. Fry finely chopped onion, garlic and mushrooms in the frying pan. After a short while add pepper strips and drained corn. Simmer over low heat until soft (a few/between ten and twenty minutes). 2 servings. Bon appetite!

Brak komentarzy: