poniedziałek, 18 marca 2013

Zapiekanka ziemniaczano-jaglana i kalendarz filmowy WDK


Danie oparte na przepisie pochodzącym ze starej książki kulinarnej Kuchnia białoruska, którą znalazłam u rodziców. Można zrobić więcej za jednym razem, np. na 2 dni. Przepis mówi o dodaniu śmietany i jajek, ja jednak z tego zrezygnowałam – i tak było pyszne.


Składniki:
5 ziemniaków
1 filiżanka kaszy jaglanej
2 łyżki masła, 1 duża cebula
olej, sól


Ziemniaki obierz, ugotuj i rozdrobnij na puree. Ugotuj kaszę jaglaną z masłem. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Drobno posiekaj cebulę i podsmaż na oleju. Wymieszaj puree ziemniaczane, kaszę i cebulę. Przypraw do smaku solą. Zapiekaj w żaroodpornym naczyniu przez 15-20 minut. Wychodzą 3 porcje.





Źródło
Filmowo w Rzeszowie - kalendarz imprez cyklicznych


I : Grand Off (najlepsze niezależne krótkie filmy świata)


IV: Shortwaves (Festiwal Polskich Filmów Krótkometrażowych)

VIII: Balkan Film Fest (festiwal kina bałkańskiego)

IX: Węgierska Wiosna Filmowa – Jesienią, Multimedia Happy End (Festiwal Filmów Optymistycznych)

X-XI: Pokazy Szortów (najbardziej prestiżowe filmy krótkometrażowe), Objazdowy Festiwal Filmowy Watch Docs (Prawa człowieka w filmie), T-Mobile Nowe Horyzonty (jedno z najważniejszych międzynarodowych wydarzeń filmowych)

XII: Festiwal Filmów i Form Jednominutowych

Wszystkie projekcje mają miejsce w WDK, ul. Okrzei 7.




Potato and millet casserole


The dish is based on a recipe from an old cook book “Belarusian cuisine” which I found at my parents’. You can make more of it at once, e.g. for 2 days. The recipe advises to add some cream and eggs. I skipped these ingredients, though, and it was still delicious.


Ingredients:
5 potatoes
1 cup millet
2 tbs butter
1 big onion
oil, salt


Peel potatoes, boil and mash them. Cook millet with butter. Preheat oven to 180°C. Finely chop onion and heat in oil. Stir potato puree, millet and onion. Season to taste with salt. Bake in a casserole dish for about 20 minutes. Makes 3 servings.

Brak komentarzy: