poniedziałek, 18 marca 2013

Warzywno-ryżowa pasta do chleba i Stara Drukarnia


Składniki:
3 małe pietruszki
2 marchewki
2 małe pory lub 1 duża cebula
kilka łyżek oleju
1 mały słoiczek przecieru pomidorowego (lub kilka łyżek koncentratu)
1 łyżka ziół prowansalskich (lub innych)
sól, pieprz
1 filiżanka ugotowanego ryżu


Warzywa zetrzyj na tarce lub posiekaj za pomocą blendera. Rozgrzej olej na patelni. Smaż około 10 minut na małym ogniu. Dodaj przecier pomidorowy, zioła, sól, pieprz i ryż. Wymieszaj. Wychodzi około 1 litry pasty.





Źródło

Ciekawe miejsce w Rzeszowie: Stara Drukarnia, ul. Bożnicza 6. 

Liczne koncerty i wystawy, nietuzinkowy wystrój wnętrza. Otwarte w godz. 16.00-24.00. Szeroki wybór lokalnych piw i nie tylko. Obsługa zna się na rzeczy i z chęcią poleci odpowiedni trunek.





Vegetable and rice breadspread


Ingredients:
3 small parsleys
2 carrots
2 small leeks or 1 big onion
 a few tbs of oil
1 small jar of tomato paste (or a few tbs of concentrate)
1 tbs of Herbes de Provence (or other)
salt, pepper
1 cup of boiled rice


Grate vegetables or chop using a blender. Heat oil in a frying pan. Fry vegetables for about 10 minutes over low heat. Add tomato paste, herbs, salt, pepper and rice. Stir. You’ll get about 1 litre of bread spread.

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

A ryz surowy??

Patchulia M pisze...

Nie surowy. Jest napisane w składnikach, że ugotowany:).