poniedziałek, 4 marca 2013

Spaghetti al pesto i kilka czeskich filmów



Szybkie i proste. Parę lat temu jadłam w restauracji. Użyłam podobnych składników (zastąpiłam tylko drogie orzeszki piniowe prażonymi pestkami słonecznika), ale w innych proporcjach. Jedno z ulubionych dań Rafała. I moich. Można również przygotować bez fasolki i ziemniaków – też smakuje.


250 g makaronu spaghetti
8 łyżek oliwy
100-150 g startego żółtego sera
½ filiżanki pestek słonecznika
pęczek świeżej bazylii
1 łyżeczka suszonej bazylii
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, sok z cytryny
opcjonalnie:
200g zielonej fasolki
2 ziemniaki


Ugotuj oddzielnie fasolkę i ziemniaki. Ziemniaki pokrój w paski, a fasolkę na mniejsze kawałki. Ugotuj makaron al dente. Po odcedzeniu przykryj pokrywką. Na suchej patelni podpraż pestki słonecznika (możesz odłożyć małą ilość do posypania dania). W misce zmiksuj: oliwę, żółty ser, pestki słonecznika, czosnek i bazylię. Od razu połącz sos z makaronem, fasolką i ziemniakami. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj i podawaj ciepłe.



I jeszcze kilka tytułów czeskich filmów wartych polecenia: SkrzatGuzikowcyJedna ręka nie klaszcze. Mój faworyt to Skřítek (Skrzat). Przedstawia typową rodzinę i jej problemy: ojciec romansuje z koleżanką z pracy, matka pracuje w supermarkecie, syn hoduje marihuanę, a najmłodsza córka zaprzyjaźnia się ... ze skrzatem. W filmie nie pada ani jedno słowo, i co ciekawe, to po jakimś czasie orientujemy się, że i tak wszystko rozumiemy.




Spaghetti al pesto, a few Czech films


Quick and simple. Ate it a few years ago in a restaurant. I used similar ingredients (replaced only expensive pine nuts with roasted sunflower seeds) but different amounts. One of Rafał’s favourite dishes! Mine, too. You can skip green beans and potatoes – it also tastes good.


200g spaghetti
8 tbs of olive oil
100-150g grated cheese
½ cup of sunflower seeds
bunch of fresh basil
1 tbs of dried basil
2 cloves of garlic
salt, pepper, lemon juice
optionally:
200g green beans
2 potatoes


Separately boil green beans and potatoes. Cut potatoes into strips and beans into smaller pieces. Boil spaghetti al dente. Cover with a lid after draining. Roast sunflower seeds in a dry frying pan (you can save a small amount for sprinkling over the dish). Mix: olive oil, cheese, sunflower seeds, garlic and basil in a bowl. Immediately add sauce to spaghetti, also add green beans and potatoes. Season with salt, pepper and lemon juice. Stir well and serve warm.

 


And a few more films worth seeing: Skřítek (2005, Tomáš Vorel), Knoflíkáři (1997, Jiří Kodet, David W. Černý), Jedna ruka netleská (2003, David Ondříček). My favourite is Skřítek. It depicts a typical family with its problems: the father has an affair with his colleague, the mother works in a supermarket, the son grows marijuana and the youngest daughter makes friends ... with a goblin. You won't hear a single word in the film, and what's interesting, you'll still understand what it's about.

Brak komentarzy: