poniedziałek, 4 marca 2013

Śliwki w czekoladzie z winem i Blow



Pyszności. Spróbujcie! Oczywiście można pominąć wino.


Składniki:
około 20 suszonych śliwek
1 gorzka czekolada dobrej jakości (np. Wedel)
1/3 filiżanki czerwonego wina (lub mniej)


Połam czekoladę na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej (będziesz potrzebować 2 garnków: większego z gotującą się wodą i mniejszego z kawałkami czekolady). Dodaj wino, wymieszaj na jednolitą masę. Wrzuć śliwki i dokładnie wymieszaj. Odstaw, aż do wystygnięcia. Gdy czekolada jest już bardzo gęsta i zaczyna zastygać, przełóż śliwki na talerz i schładzaj w lodówce przez około godzinę. 



I trochę muzyki ze świetnego filmu/And a little music - soundtrack from a great film: Blow, 2001, Ted Demme.

Źródło/Source




Plums in chocolate with wine, Blow


Delicioso. Try it out! Of course you can skip the wine.


Ingredients:
about 20 dried plums
1 bar of good quality dark chocolate (e.g. Wedel)
1/3 cup red wine or less


Break chocolate bar into small pieces and melt it over a water bath (you’ll need 2 saucepans: one bigger with boiling water in it and a smaller one with broken chocolate pieces). Add wine, stir until smooth. Add plums and stir thoroughly. Set aside until mixture cools off. When chocolate is already very thick and starts congealing, place plums onto a plate and cool them down in the fridge for about an hour.  

Brak komentarzy: