poniedziałek, 4 marca 2013

Pieczone warzywa z kuskusem i Drapacz chmur


Kto powiedział, że w zimie nie może być kolorowo na talerzu? Zapraszam do spróbowania bardzo szybkiego w przygotowaniu, sycącego i pełnego witamin dania! Zapewniam, że w takim wydaniu każdy polubi warzywa (możesz użyć jakich tylko chcesz). Danie najlepiej smakuje z sosem, np. czosnkowym (pół dużego jogurtu naturalnego + pół kostki fety) i kotletami sojowymi kebab-gyros wg tego przepisu.


Składniki:
2-3 ziemniaki
1 mały por
1 burak
½ brokułu
½ cukinii
2 marchewki
1 żółta papryka*
1 czerwona papryka*
sól, pieprz, zioła prowansalskie (lub inne ulubione)
oliwa
* Użyłam marynowanych papryk i włożyłam je do piekarnika 15 minut później niż resztę warzyw.


Nagrzej piekarnik do 180°C. Obierz marchewki, ziemniaki i buraka. Oddziel różyczki brokułu, resztę warzyw pokrój na kawałki (np. talarki i paski). Wrzuć wszystkie do miski i dodaj kilka łyżek oleju (użyłam tego z suszonych pomidorów, może być zwykły + ulubione zioła i przyprawy). Wymieszaj, tak aby olej pokrył wszystkie warzywa. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20-30 minut. Podawaj z kuskusem (możesz też skropić danie sokiem z cytryny). Pycha!
  


Drapacz chmur (2011, Rune Schjøtt) to poetycka opowieść o dorastaniu z elementami czarnej komedii. Dużo tutaj osobistych dramatów i problemów społecznych, mimo to film ma bardzo pozytywny wydźwięk. Majstersztyk kina duńskiego. Polecam.




Baked vegetables served with couscous, Skyskraber



Who said you cannot have a plate full of colourful foods in winter? You’re welcome to try out a very quick, satiating and full of vitamins dish! I can assure you that everyone will like vegetables in this version (you can use any ones you want). The dish tastes best with a sauce, e.g. a garlic one (half a big cup of natural yoghurt + half a package of feta cheese) and kebab-gyros soy cutlets following this recipe.


Ingredients:
2-3 potatoes
1 small leak
1 beetroot
½ broccoli
½ zucchini
2 carrots
1 yellow bell pepper*
1 red bell pepper*
salt, pepper, Herbes de Provence
olive oil
* I used marinated bell peppers and put them in the oven 15 minutes later than rest of veggies.


Preheat oven to 180°C. Peel carrots, potatoes and beetroot. Cut off broccoli flowerettes, cut remaining vegetables into pieces (e.g. slices, strips). Place all in a bowl and pour in a few tablespoons of oil (I used the one in which dried tomatoes were preserved but any regular one is fine, too + your favourite herbs and spices). Stir all so that the vegetables are covered with oil. Roast in 180°C for ca. 20-30 minutes. Serve with couscous (you can also sprinkle the dish with some lemon juice). Delicious!




Skyskraber (2011, Rune Schjøtt) is a poetic story about growing up with some elements of a black comedy. There are a lot of personal dramas and social problems here, still the film is very optimistic. A masterpiece of Danish cinema. A must-see.

Brak komentarzy: