poniedziałek, 18 marca 2013

Pieczone jabłka i z OpenCard w Quchnii 28



Świetny pomysł na zdrowy deser. Celowo nie dodałam miodu – pod wpływem ciepła traci swoje lecznicze właściwości. Lepiej więc dać jakiś słodki syrop lub cukier.


Składniki:
4 duże jabłka
1 garść rodzynek
1 garść suszonej żurawiny
4 łyżki syropu z buraków cukrowych (lub cukru)
cynamon


Nagrzej piekarnik do 180°C. Nożykiem i łyżeczką deserową wydrąż gniazda nasienne. Nie przebijaj dna jabłek – zostaw około 2 cm zapasu. Zrób otwory szerokie na około 2 cm. Napełnij każdy owoc nadzieniem: kilkoma rodzynkami, kilkoma owocami suszonej żurawiny i 1 łyżką syropu. Posyp cynamonem. Zapiekaj 20 minut. Od razu podawaj.


Sałata z kozim serem i gruszkami w sosie figowo-balsamicznym. Bardzo smaczne, niestety jedno z nielicznych jarskich dań w Quchnii 28. Do tego foccacia. Ceny: horrendalne, ale z OpenCard* już nie tak bardzo. 

Restauracja znajduje się przy Hotelu Ferdynand Best Western Plus, na ulicy Grottgera 28. Czynna: codziennie od 12:00 do 23:00. 

*Dzięki Karolinie jestem posiadaczką wersji testowej. Tutaj więcej informacji o korzyściach z posiadania OpenCard i zdobyciu darmowej wersji testowej.


Źródło



Baked apples


A great idea for a healthy dessert. I didn’t add honey on purpose – it loses its healing properties when heated. It’s better to add some sweet syrup or sugar instead.


Ingredients:
4 big apples
1 handful of raisins
1 handful of dried cranberries
4 tbs of sugar beet syrup (or sugar)
cinnamon


Preheat oven to 180°C. Remove core of apples using a small knife and a teaspoon. Do not cut all the way through entire apples - leave about 2 cm of apple at the bottom. Make holes of apples approximately 2-cm wide. Stuff each fruit with filling: a couple of raisins, a couple of dried cranberries and 1 tbs of syrup. Sprinkle with cinnamon. Bake for 20 minutes. Serve hot.

Brak komentarzy: