poniedziałek, 18 marca 2013

Jak zrobić mleko sojowe i Grand Off


Źródło przepisu - jeden z moich ulubionych blogów.


Składniki:
1 szklanka soi
6 szklanek wody
2 łyżeczki cukru waniliowego


Namocz 1 szklankę soi na noc w 3 szklankach wody. Następnego dnia wszystko zmiksuj, dodaj 3 szklanki wody i gotuj około pół godziny (uważaj bo się pieni). Zbieraj pianę łyżką. Odcedź na sitku lub przez gazę. Wychodzi około 1 litra mleka. Zazwyczaj dodaję do niego 2 łyżeczki cukru waniliowego, a okarę wykorzystuję do kotletów.





Grand Off 2013


Źródło

Jak dla mnie chyba najciekawszy film festiwalu:

NAGRODA ZA SCENARIUSZ:
NOTHING CAN TOUCH ME / INTET KAN RØRE MIG 
Osoba nagrodzona: Milad Alami
Reżyseria: Milad Alami
Dania


Źródło zdjęcia i lista pozostałych nagród tutaj.





How to prepare homemade soy milk
Ingredients:
1 glass soybeans
6 glasses water
2 tbs vanilla sugar


Soak soybeans overnight using 3 galsses of water. Mix the following day, add 3 more glasses of water and cook for about 30 minutes (be careful ‘cause it foams). Skim foam. Drain in a sieve or in a piece of gauze. You’ll get about 1 litre of soy milk. I usually add 2 tbs of vanilla sugar to it and use okara for making cutlets. 

Brak komentarzy: