środa, 20 lutego 2013

Surówka z kiszonej kapusty, Julie i Julia



Bogata w witaminę C. Często jem w okresie zimowym. 


Składniki:
1 szklanka kiszonej kapusty (z marchewką)
1 łyżeczka cukru
½ drobno posiekanej cebuli
sól, pieprz
3-4 łyżki oliwy 


Do miski wrzuć kapustę. Posyp cukrem, odstaw na kilkanaście minut (cukier złamie kwaśny smak kapusty). Do oddzielnej miski wrzuć posiekaną cebulę, posyp ją solą, odstaw na kilkanaście minut (dzięki temu cebula nie będzie taka ostra w smaku). Wymieszaj kiszoną kapustę z cebulą, dodaj oliwę i dopraw do smaku pieprzem. Przed podaniem posyp natką pietruszki. 



Julie i Julia (2009, Nora Ephron) to lekka komedia obyczajowa (oparta na faktach), w sam raz na zimowy wieczór. Film o blogowaniu i gotowaniu, dla lubiących gotować, ale już niekoniecznie jarsko. Do tego moja ulubiona Meryl Streep, mnóstwo inspiracji kulinarnych i wizualnych. Zobaczcie koniecznie!

Źródło/Source



Sauerkraut salad


Rich in vitamin C. I often eat it in winter.


Ingredients:
1 glass sauerkraut with carrot
1 ts of sugar
½ of finely chopped onion
salt, pepper
3-4 tbs of olive oil


Place sauerkraut in a bowl. Sprinkle with sugar, put aside for between ten and twenty minutes (sugar will break the sour taste of cabbage). Place chopped onion in a separate bowl, sprinkle it with some salt, put aside for between ten and twenty minutes (in this way onion won’t taste so hot). Mix sauerkraut with onion, add olive oil and season to taste with pepper. Sprinkle with some parsley leaves before serving.




Julie and Julia (2009, Nora Ephron) is a light comedy (based on real events), perfect for a long winter evening. It's a film about blogging and cooking, for those who like cooking but not necessarily non-meat dishes. Plus my favourite Meryl Streep, plenty of culinary and visual inspiration. You've really got to see it!

Brak komentarzy: