poniedziałek, 11 lutego 2013

Kolorowe penne i Drogówka



To danie jest dziełem przypadku – akurat te składniki były w kuchni pod ręką…


Składniki:
200 g makaronu penne
½ brokułu
1 kostka sera feta
1 puszka czerwonej fasoli
olej/masło do smażenia
1 cebula
2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie, sól


Ugotuj makaron al dente. W oddzielnym garnku ugotuj różyczki brokułu. Ser feta pokrój w kostkę. Odcedź fasolkę. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Podsmaż drobno pokrojone cebulę i czosnek.  Wrzuć makaron, fasolkę i posyp ziołami (ostrożnie z solą – feta jest dość słony). Podsmaż jeszcze chwilę, ciągle mieszając. Przełóż na talerze. Na wierzchu ułóż różyczki brokułu i kawałki sera feta. Dwie porcje gotowe:).


Filmy Smarzowskiego są specyficzne: brudne, wulgarne, dosadne i przerysowane. Kto spodziewa się czegoś innego po Drogówce (2013), lepiej niech do kina nie idzie. W filmie miks powyższych plus wątek kryminalny. Zakończenie zwala z nóg...

Źródło/Source




Colourful penne


This dish was created by coincidence – these ingredients were in my kitchen at hand…


Ingredients:
200 g penne
½ broccol
1 package of feta cheese
1 tin of red beans
oil/butter for frying
1 onion
2 cloves of garlic
Herbes de Provence, salt


Boil pasta al dente. Separately boil broccoli flowerettes. Dice feta cheese. Drain beans. Heat fat in a frying pan. Fry finely chopped onion and garlic. Add pasta, beans and sprinkle with herbs (be careful with salt – feta is quite salty). Stir-fry for a short while. Put on plates. Place broccoli flowerets and feta dices on top. Two servings are ready:).
 



Smarzowski's films are: dirty, vulgar, blunt and exaggerated. If you expect something else after watching Drogówka (2013), you'd better not go to the cinema. In the film there's a mixture of the above plus elements of a detective film. The ending just blows you away...

Brak komentarzy: