niedziela, 24 lutego 2013

Curry z białym serem i Air



W końcu się udało. Post czekał kilka miesięcy na publikację. Wszystko przez biały ser, który był ciężki do zdobycia. Musi być taki „od baby wiejskiej”, jak to określa Linda, czyli pełnotłusty. Ukłony za przepis -:). Bardzo oryginalne połączenie nabiału z curry. Poza tym, błyskawiczne przygotowanie. Podajemy z ryżem lub kaszą gryczaną.


Składniki:
2 łyżki masła
4 łyżki oliwy
1 kawałek białego sera, pokrojony w większą kostkę (około 250g)
1 średniej wielkości cebula
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego (nie miałam, dałam w proszku)
1 łyżka curry
¼ łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki soli morskiej (jeśli zwykłej, to mniej)
½ łyżeczki pieprzu Cayenne (ewentualnie czarnego)
1 puszka pokrojonych pomidorów
¾ filiżanki wody
kleks śmietany lub majonezu


Roztop na wolnym ogniu 1 łyżkę masła i 2 łyżki oliwy. Wrzuć pokrojony biały ser i smaż 3-4 minuty (to nic jak kostki będą się rozpadać). Posól 1 łyżeczką soli. Następnie zestaw z ognia i odstaw pod przykryciem.

W szerokiej patelni roztop 1 łyżkę masła i 2 łyżki oliwy, dodaj drobno pokrojoną cebulę i smaż przez około 5 minut na wolnym ogniu. Następnie wmieszaj kmin rzymski, curry, kurkumę, pieprz cayenne. Odczekaj pół minuty i wmieszaj pomidory, wodę i drugą łyżeczkę soli. Zestaw z ognia i dodaj śmietanę lub majonez. Delikatnie wymieszaj. Ostrożnie przełóż kostki białego sera na patelnię, doprowadź do wrzenia. Wychodzą 2 porcje.
 



Tego słucham/This is what I'm listening to: Talkie Walkie, Air.

Źródło/Source



Curry with quark cheese (curd cheese), Air


I finally managed to do it. The post had been waiting for a couple of weeks for publication. It was all because of the quark cheese which was pretty hard to get. It has to come from “a village woman”, as Linda says, meaning full-fat curd cheese. Thanks for the recipe -:). A very original combination of diary with curry. Besides, it’s very quick to prepare. We serve it with rice or buckwheat.


Ingredients:
2 tbs butter
4 tbs olive oil
1 bigger piece of quark cheese/curd cheese (about 250g), cut into larger dice
1 medium onion
1 ts whole cumin seeds (didn’t have, used powder)
1 tbs curry powder
¼ ts turmeric
2 ts sea salt (if you use table salt, add less)
½ ts Cayenne pepper (or black pepper)
1 can diced tomatoes
¾ cup water
splash of cream or mayonnaise


Melt 1 tablespoon of butter and 2 tablespoons of olive oil. Add curd cheese dices and fry for 3-4 minutes (don’t worry if dices fall apart). Season with 1 teaspoon of salt. Put aside and keep it warm.

Melt 1 tablespoon of butter and 2 tablespoons of olive oil in a wide frying pan, add finely chopped onion and fry for about 5 minutes over low heat. Next stir in cumin, curry powder, turmeric, Cayenne pepper. After 30 seconds stir in tomatoes, water and the other teaspoon of salt. Remove from heat and add cream or mayonnaise. Stir gently. Carefully place curd cheese dices into the frying pan, bring to the boil. 2 servings.

Brak komentarzy: