sobota, 26 stycznia 2013

Poduszeczki ze szpinakiem, Artysta



Szybkie i smaczne. Dla wielbicieli szpinaku:). Świetnie pasują do niezabielanego barszczu czerwonego.


Składniki:
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
½  opakowania mrożonego szpinaku liściastego
sól, pieprz
1 rulon ciasta francuskiego (Biedronka)


Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż drobno pokrojony czosnek, dodaj szpinak i duś paręnaście minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ciasto potnij na dość duże kwadraty (wychodzi  5-6 sztuk). Rozłóż na co drugim ostudzone nadzienie. Dobrze zlep brzegi (odrobiną wody i dociśnij widelcem). Zapiekaj około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Podawaj ciepłe. 



Piękny, magiczny, czarno-biały film, a właściwie film w filmie – jak dotąd jeden z nielicznych werdyktów Oscarowej komisji, z którym się zgadzam - Artysta (2011, Michel Hazanavicius).

Źródło/Source




Spinach puffs, Artist


Quick and tasty. For spinach fans:). Go really well with borscht (Polish beetroot soup).


Ingredients:
2 tbs of oil
2 cloves of garlic
½ package of frozen spinach (leaves)
salt, pepper
1 sheet of puff pastry


Heat oil in a frying pan. Fry finely chopped garlic, add spinach and simmer for a while (between ten and twenty minutes). Season to taste with salt and pepper. Cut the dough into quite big squares (makes 5-6 pc). Place cooled filling on half of the squares. Seal the edges well (with a little water and crimp them with a fork). Bake for about 15 minutes at 200°C. Serve hot.




A beautiful, magical, black and white film or actually film-in-film – so far it's been one of the very few verdicts of the Oscar jury I agree with - The Artist (2011, Michel Hazanavicius).

Brak komentarzy: