niedziela, 27 stycznia 2013

Falafel i recenzja "Kuchni wegetariańskiej" Wiesławy Rusin



Sycący i bardzo prosty w wykonaniu. Idealnie pasuje do niego kuskus i różne surówki. Ja podaję również z sosem czosnkowym. Naprawdę warto spróbować! 

Przepis pochodzi z książki Kuchnia wegetariańska Wiesławy Rusin. W oryginale należy formować małe kulki (mi jednak wygodniej było smażyć małe kotleciki). Autorka radzi również, aby falafle robić z surowych, namoczonych nasion. W przeciwnym razie będą się rozpadać. I ma rację – masa ma idealną konsystencję, kotleciki łatwo się formuje i się nie rozpadają. Z podanych składników wychodzi około 20 małych kotletów. Robiłam z ½ porcji.


Składniki:
1 szklanka suchej ciecierzycy
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
½ pęczka natki pietruszki
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżki soli
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kolendry
szczypta chili, pieprz
olej do smażenia


Namocz ciecierzycę na noc. Następnie dokładnie osącz, dodaj pozostałe składniki i zmiel w blenderze na jednolita masę. W patelni rozgrzej tłuszcz. Formuj małe kotleciki/kulki i smaż z obu stron (dość długo, aby nie były w środku surowe). 




Recenzja książki "Kuchnia wegetariańska, tradycyjne i sprawdzone przepisy" Wiesławy Rusin


Niedawno temu dostałam w prezencie od rodziców pięknie ilustrowaną Kuchnię wegetariańską, tradycyjne i sprawdzone przepisy.

Na początku, jak to zwykle bywa, wstęp, tutaj: dotyczący wegetarianizmu i jego rodzajów. Autorka odpowiada w nim także na pytanie, dlaczego warto spróbować tego rodzaju diety: odtruwa, odżywia i leczy.

Książka podzielona jest na rozdziały: napoje/soki/mleczka, zupy/kremy/chłodniki, pożywne przekąski, kolorowe warzywa, sycące strączki, kasze i ziarna, słoneczne jajka, sosy/dipy/pasty, słodko a zdrowo.

Źródło
W każdym znajdziemy wiele ciekawostek żywieniowych, np. kasza jaglana odkwasza organizm, olej kokosowy (i to pewnie wiele osób zdziwi) odchudza, ananas pomaga w gojeniu złamań, migdały mają działanie wykrztuśne, a surowa kapusta niszczy wirusie i bakterie! Na ostatnich stronach jest też alfabetyczny indeks potraw.

Dania opisane w tej książce są przeważnie proste, mało pracochłonne i tanie, a przy tym odżywcze. Wiele z nich jest oznaczonych gwiazdką – mają działanie oczyszczające, tonizujące a nawet lecznicze. Można z nich skomponować 1-2 tygodniowy program rewitalizacji ciała. Polega on nie tylko na odciążeniu organizmu od zakwaszającego mięsa, ale i wywołujących u wielu osób wewnętrzne stany zapalne czy nieuświadomione alergie glutenu, mleka i produktów mlecznych.

Wypróbowałam jak na razie kilka przepisów, a mam książkę dość krótko. Bardzo mi się podobają – idealnie podane proporcje, świetny smak i dostępne składniki. Na pewno wypróbuję więcej, w pierwszej kolejności choćby: chlebki ryżowo-jaglane, kotleciki z kaszy gryczanej, czarny sos z powideł, tort brzoskwiniowy (bez jajek, mąki i cukru, naprawdę dużą niespodzianką było dla mnie przeczytanie, co „udaje” warstwę ciasta kruchego dla tego tortu – ale pomysł jest genialny:). Na pewno wypróbuję też kilka zup i dania z roślin strączkowych – brakuje mi właśnie na nie pomysłów.

Autorka namawia do poznania wegetarianizmu i korzystania z jego prozdrowotnych właściwości: „(…) natura wyposażyła nas w potężną aptekę, której leki są smaczne, idealnie wchłaniane, a w dodatku pozbawione działań ubocznych”. Nie znajdziemy tu w żadnym przepisie kostek bulionowych, popularnej vegety ani maggi. Odpowiednia wiedza na temat ziół i przypraw pozwoli je skutecznie zastąpić.

Podsumowując, rzetelnie napisana książka z mnóstwem ciekawych i sprawdzonych przepisów w bardzo przystępnej cenie 24,95zł. Autor: Wiesława Rusin. Stron:144.



Falafel


Satiating and very easy to make. Goes really well with couscous and various raw vegetable salads. I also serve it with garlic sauce. It’s really worth trying! 

The recipe comes from Vegetarian cuisine (Kuchnia wegetariańska – in Polish) by Wiesława Rusin. The original says that small balls should be formed (however, it was more convenient for me to fry small cutlets). The author also advises to make falafels from raw soaked chickpeas. Otherwise they fall apart. And she’s right – the mixture has perfect consistency, it’s easy to form cutlets and they don’t fall apart. The recipe makes about 20 small portions. I used half of the ingredients.


Ingredients:
1 glass of dried chickpeas
1 small onion
2 cloves of garlic
½ bunch of parsley leaves
½ ts of baking soda
½ tbs of salt
1 ts of cumin
1 tbs of coriander
pinch of chilli, pepper
oil for frying


Soak chickpeas overnight. Next drain thoroughly, add remaining ingredients and blend to a smooth paste. Heat oil in a frying pan. Form small cutlets/balls and fry on both sides (quite long so that they are not raw inside).

Brak komentarzy: