piątek, 11 stycznia 2013

Canelloni ze szpinakiem i fetą, Między słowami



Genialne! Przepis od Małgosi, która znalazła go gdzieś w sieci i udoskonaliła. Dzięki siostra:)! (Wiem - dużo czytania, ale zapewniam, że warto!)


Składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
olej
1 opakowanie szpinaku liściastego
1 opakowanie sera feta
sól, pieprz
1 opakowanie cannelloni (24 szt.)
10 dag startego żółtego sera

Sos:
2 ząbki czosnku
olej
1 puszka pokrojonych pomidorów
1 łyżeczka ostrej papryki
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
150 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka masła
2 łyżki suszonego oregano


Na rozgrzanym oleju podsmaż drobno pokrojone cebulę i czosnek, dodaj szpinak i duś kilka minut. Zestaw z ognia. Następnie dodaj pokrojony w kostkę ser feta. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Nadziewaj suche rurki cannelloni farszem (przyda się bardzo mała łyżeczka deserowa). Wysmaruj olejem naczynie żaroodporne, układaj w nim cannelloni warstwami. Polej sosem i zapiekaj przez około 45 minut. Po tym czasie posyp startym żółtym serem i zapiekaj jeszcze 10-15 minut, aż ser się roztopi.

Sos:
Na rozgrzanym oleju podsmaż drobno posiekany czosnek, dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy, paprykę. Doprowadź do wrzenia, pamiętaj o mieszaniu. Zestaw z ognia. W oddzielnym garnku podgrzej mleko. Gdy będzie gorące, dodaj mąkę wymieszaną z łyżeczką masła. Następnie powstały sos beszamelowy dodaj do sosu pomidorowego. Doprowadź do wrzenia i dokładnie wymieszaj. Na koniec gotowania wrzuć oregano. 


Podstarzały aktor i młoda dziewczyna nawiązują nić porozumienia podczas pobytu w Tokio, gdzie oboje czują się osamotnieni. Spędzają ze sobą dużo czasu, rozmawiając na różne tematy. Stają się sobie bardzo bliscy.

Film skłania do refleksji: odnalezienia spokoju i szczęścia w dobie wszech otaczającego nas pędu życia i kultu rozrywki. Bo właściwie, czym jest życie, jeśli nie możemy go dzielić z bliską osobą? Między słowami (2003, Sofia Coppola) – polecam.

Źródło/Source




Canelloni stuffed with spinach and feta, Lost in translation



Brilliant! Recipe from Małgosia who’s found it somewhere on the Net and improved. Thanks sis:)! (i know it's a lot of reading but I can assure you it's worth it!)


Ingredients:
1 onion
2 cloves of garlic
oil
1 package of frozen spinach leaves
1 package of feta
salt, pepper
1 package of cannelloni (24 pc)
10 dag of grated cheese

Sauce:
2 cloves of garlic
oil
1 tin of diced tomatoes
1 ts of hot red pepper (powder)
2-3 tbs of tomato concentrate
150 ml milk
2 tbs of plain flour
1 ts of butter
2 tbs of dried oregano


Fry finely chopped onion and garlic in hot oil, add spinach and simmer for a few minutes. Set aside. Next add diced feta. Season to taste with salt and pepper. Preheat oven to 180°C. Fill dry canelloni tubes with stuffing (a very small teaspoon might be useful). Grease casserole dish with oil and arrange tubes in layers inside. Pour sauce over them and bake for about 45 minutes. Then take out, sprinkle with grated cheese and bake for 10-15 more minutes until cheese has melted.

Sauce:
Fry finely chopped garlic in hot oil, add tinned tomatoes, tomato concentrate and pepper powder. Bring to the boil, remember to stir. Heat milk in a different pot. When it’s already hot, add flour-butter mixture. Next pour in béchamel sauce (white sauce) into tomato sauce. Bring to the boil and stir thoroughly. Add oregano at the end of cooking.




An elderly actor and a young woman have bonded in Tokyo where they both feel lonely. They spend a lot of time together, talk about different subjects. They become very close to each other. 

The film gets you to think: in the hustle and bustle of our lives and the cult of entertainment, have I found peace and happines in my life? 'Cause what's life if we can't share it with the loved one? Lost in translation (2003, Sofia Coppola) – I really do recommend watching the film.

Brak komentarzy: