niedziela, 27 stycznia 2013

Aromatyczna fasolka w pomidorach, Melancholia



Składniki:
1 szklanka fasoli białej drobnej
olej
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 puszka pokrojonych pomidorów
kilka łyżek przecieru pomidorowego
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka octu winnego/soku z cytryny, kilka łyżek czerwonego wina
po 1 łyżeczce: cząbru, majeranku, lubczyku
4 kulki ziela angielskiego, 3 liście laurowe 
sól, pieprz


Namocz fasolę na noc. Następnego dnia ugotuj i odcedź wodę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekane cebulę i czosnek. Dodaj fasolę i resztę składników. Duś około 10-15 minut. Podawaj fasolkę, np. z ryżem basmati. Smacznego!


W kierunku Ziemi zmierza planeta Melancholia, co grozi całkowitą zagładą życia. Justine przeczuwa zagrożenie, z godziny na godzinę popada w coraz większą depresję. Jej siostra, Claire, stara się ją pocieszyć, ale i ona w końcu zaczyna podzielać stan psychiczny siostry. A czy katastrofa ostatecznie się wydarzy? Zobaczcie sami - Melancholia (Lars von Trier, 2011).

Źródło/Source



Aromatic beans with tomatoes, Melancholy


Ingredients:
1 glass of small white beans
oil
1 onion
3 cloves of garlic
1 tin of diced tomatoes
a few tbs of tomato paste
2-3 tbs of tomato concentrate
1tbs of wine vinegar/lemon juice, a few tbs of red wine
1ts of each: savory, marjoram, lovage
4 allspice grains, 3 bay leaves 
salt, pepper


Soak beans overnight. Cook the next day and drain off. Heat oil in a frying pan and fry finely chopped onion and garlic. Add beans and remaining ingredients. Simmer for about 10-15 minutes. Serve with, for example basmati rice. Bon appetite!




The planet Melancholy's rushing towards the Earth which can put an end to all forms of life. Justine feels the danger and she's getting more and more depressed. Her sister Claire's trying to comfort her but she starts understanding the danger, too. Is the catastrophy really going to happen? See for yourselves - Melancholy (Lars von trier, 2011).

Brak komentarzy: