czwartek, 6 grudnia 2012

Zimowa surówka na życzenie Anety i blender



Robię ją dość często. Błyskawiczna w wykonaniu, chyba że się nie ma robota kuchennego:) (ale nawet w takiej sytuacji, nie ma dużo pracy). Pasuje do wielu dań głównych. Doskonałe źródło witamin na nadchodzącą zimę. 


Składniki:
1 średnia marchewka
1 małe jabłko
1 mały kawałek selera lub 1 mała pietruszka
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól, pieprz
opcjonalnie: sok z cytryny


Warzywa i owoc pokrój za pomocą robota kuchennego lub zetrzyj na tarce. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Jeśli lubisz, posyp siemieniem lnianym. Smacznego:).




Blender Multiquick 3


Niesamowicie ułatwia pracę w kuchni: rozdrabnia, przeciera, (zupy, pasty, koktajle), ubija, miesza (białka jajek, desery, ciasta), sieka (w mniejszych ilościach owoce, warzywa, orzechy, ser, mięso, itp.), mieli (zioła, nasiona). Inne modele mają również funkcje: kruszenia, ucierania, krojenia w plastry, w słupki, wyrabiania ciasta.

Kosztuje między 150zł a 260zł (online), ale to wydatek, który naprawdę się opłaca. Źródło informacji i zdjęcia: tutaj.



Winter raw vegetable salad at the request of Aneta:)


I prepare it quite often. It’s very quick to make unless you don’t have a food processor:) (but still even if you have to grate the ingredients, it’s not too much work). Goes well with a number of main courses. A perfect source of vitamins for the upcoming winter.

Ingredients:
1 medium carrot
1 small apple
1 small piece of celeriac or 1 small parsley
1 tbs of natural yoghurt
salt, pepper
optionally: lemon juice


Cut vegetables and fruit in a food processor or grate them. Add remaining ingredients and stir well. If you like, sprinkle flaxseed on top. Bon appetite:).



Hand Blender Multiquick 3


Incredibly useful in the kitchen: blends, purees (soups, pastes, milk shakes), whips, beats, stirs (egg white, desserts, cakes),  chops (small amounts of fruit, vegetables, nuts, cheese, meat, etc.), grinds (herbs, seeds). Other models also have such functions as: crushing, shredding, slicing, cutting julienne, kneading. 

Costs between PLN 150 and PLN 260 (online) but it is certainly worth the price. Source of information and photo: here.

Brak komentarzy: