sobota, 15 grudnia 2012

Placki ziemniaczane i Andy Warhol w Muzeum Okręgowym


Poniżej moja wersja tej tradycyjnej potrawy.


Składniki:
16 małych ziemniaków*
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka (oddziel białka od żółtek)
4 łyżki maki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
olej
*Jeśli nie chcesz smażyć placków przez godzinę, radzę zmniejszyć ilość ziemniaków.


Rozdrobnij ziemniaki, cebulę i czosnek (np. blenderem, parę minut i gotowe). Dodaj do masy mąkę, żółtka, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Ubij pianę z białek i również dodaj ją do masy ziemniaczanej (nadaje puszystości). Delikatnie wymieszaj. (Jeśli masa ciągle jest za rzadka, dodaj więcej mąki.) Ja dolewam również parę łyżek oleju. Dzięki temu nie trzeba placków smażyć na rozgrzanym oleju i się nie przypalają. Smaż z obu stron na złoto. Podawaj np. z sosem czosnkowym (jogurt naturalny + rozgniecione ząbki czosnku + opcjonalnie trochę śmietany).



Chyba każdy już wie, że Andy Warhol jest autorem obrazów przedstawiających puszki coca-coli, zupa Campbella czy charakterystyczne kolorowe portrety sławnych osób, np. Marylin Monroe i Elvisa Presleya. Mało kto wie jednak o artystycznych początkach twórcy pop-artu, i np. o tym, że pochodził ze ... Słowacji. Warto nadrobić zaległości - wystawa w Muzeum Okręgowym w Rzeszowie jeszcze do 20 stycznia b.r.

Źródło


Potato cakes


My version of the traditional dish.


Ingredients:
16 small potatoes*
1 big onion
2 cloves of Garlic
2 eggs (separate egg whites from egg yolks)
4 tbs of potato flour
4 tbs of plain flour
salt, pepper
oil
*If you don’t want to fry the cakes for an hour, prepare just a couple of potatoes.


Blend potatoes, onion and garlic (e.g. with a hand blender, a few minutes and they’re ready). Add flour, egg yolks, salt and pepper to mixture. Stir thoroughly. Whisk egg whites to a froth and add it to potato mixture (makes it fluffy). Stir gently. (If mixture still isn’t thick enough, add more flour.) I also pour in a few tablespoons of oil. Thanks to this you don’t have to fry cakes in hot oil and they don’t get burnt. Fry on both sides until golden brown. Serve e.g. with garlic sauce (natural yoghurt + smashed garlic cloves + optionally a little cream).

Brak komentarzy: