piątek, 23 listopada 2012

Pasta twarogowo-jajeczna z miętą, otwarcie okrągłej kładki



Tutaj przeczytałam o dobroczynnym wpływie mięty na zdrowie oraz, że może ona być dodawana do twarogu. Często robię pastę twarogowo-jajeczną. Dodałam więc do niej na próbę liście tego zioła. Efekt? Rewelacja! Dość mocno wyczuwalny odświeżający smak, bardzo dobrze komponujący się z nabiałem – ale na pewno nie dla kulinarnych tradycjonalistów.


Składniki:
1 kostka chudego twarogu (200-250 g)
2 ugotowane na twardo jajka
½ kubka małego jogurtu naturalnego
 8-10 listków suszonej mięty
sól, pieprz


Umieść twaróg w misce i rozdrobnij widelcem. Następnie dodaj pokrojone drobno jajka, jogurt i pokruszone listki mięty. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pycha!


Okrągła kładka w Rzeszowie



Curd cheese and egg bread spread with peppermint


This is where I read about the beneficial influence of peppermint on health:  and that it can be added to cottage cheese. I often make cottage cheese and egg bread spread. I added some peppermint leaves to it, just to try. Result? Amazing! Pretty strong refreshing taste, goes really well with diary – but definitely not for culinary traditionalists.


Ingredients:
1 packet of low fat curd cheese (7 oz)
2 hard-boiled eggs
½ cup natural yoghurt
8-10 dried peppermint leaves
salt, pepper


Place curd cheese in a bowl and grind with a fork. Next add finely diced eggs, yoghurt and crumbled peppermint leaves. Stir well. Season to taste with salt and pepper. Delicious!

Brak komentarzy: