wtorek, 6 listopada 2012

Kotlety sojowe inaczej, Noc Władcy Pierścieni


       
Wbrew pozorom, bardzo szybkie danie. Zestaw składników pochodzi od mojej teściowej (przygotowała to danie z drobiem). Byłam ciekawa, jak wyszłoby z kotletami sojowymi. Efekt? Zamiast tradycyjnych kotletów panierowanych w bułce tartej - pikantne, lekko słodkawe i bardzo soczyste kotlety sojowe. Z takiej ilości składników wychodzą 2-3 porcje.


Składniki:
10 kotletów sojowych
1 łyżka miodu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
2 ząbki czosnku
pieprz
bulion (woda + kostka bulionowa)
prażone ziarna sezamu
szczypiorek
  

Przyrządź marynatę: wymieszaj miód, sos sojowy, olej sezamowy, pieprz i drobno pokrojony czosnek. Kotlety ułóż w naczyniu żaroodpornym, posmaruj marynatą. Zalej bulionem tak, aby ledwo zakrył kotlety. Dociskaj widelcem każdy kawałek do dna naczynia, aby nasiąkł płynem. Odwróć wszystkie i powtórz czynność. Piecz bez przykrycia w temp. 180°C przez 15 minut. Po tym czasie wyparuje prawie cały płyn. Posyp kotlety prażonym sezamem i szczypiorkiem. Podawaj z ryżem lub kaszą i surówką.


P.S. Sos sojowy i olej sezamowy kupisz w Lidlu.   



Noc Władcy Pierścieni - nie mogło mnie tu zabraknąć. Oczywiście najpierw książka, potem film. Projekcje organizowane są co roku w okolicach października lub listopada przez Multikino i Helios.

Źródło





Different take on soy cutlets


Although it may not seem so, it’s a pretty quick dish to make. The composition of ingredients comes from my mother-in-law (she used it to marinate chicken). I wondered how it would go with soy cutlets. The result? Instead of traditional chunks coated with breadcrumbs – spicy, slightly sweet and very juicy soy cutlets. The dish makes 2-3 servings.


Ingredients:
10 soy cutlets
1 tbs honey
1 tbs soy sauce
1 tbs sesame oil
2 cloves of garlic
pepper
broth (water + broth cube)
roasted sesame seeds
chives


Prepare marinade: mix honey, soy sauce, sesame oil, pepper and finely chopped garlic. Place cutlets in a casserole dish, spread marinade over them. Pour in broth so that it barely covers cutlets. Using a fork press each chunk to the bottom of the casserole dish so that it becomes saturated with the liquid. Turn each chunk over and repeat the procedure. Bake uncovered for 15 minutes at 180°C (350°F). By this time the liquid will have evaporated almost entirely. Sprinkle cutlets with roasted sesame seeds and chives. Serve with rice or millet/buckwheat and a salad.
  
PS You can buy soy sauce and sesame oil in Lidl.

Brak komentarzy: