poniedziałek, 26 listopada 2012

Humus idealny, Loveyo



Kilki dni temu kupiłam gotowy humus Primaviki na spróbowanie (był jednak trochę za kwaśny). Podpatrzyłam spis składników (woda, cieciorka, pasta sezamowa, ocet winny, czosnek, sól) i stworzyłam własną kompozycję smakową. 

Obecnie jest to ulubiona pasta do chleba. Metodą prób i błędów uzyskałam (wg mnie) idealne proporcje. Zapraszam do spróbowania:).


Składniki:
25 dag moczonej przez noc i ugotowanej cieciorki (1 miarka ciecierzycy, 4 miarki wody)
2 filiżanki przegotowanej lub mineralnej wody
3-4 łyżki octu winnego lub sok z cytryny
2 łyżki soli czosnkowej*
10 dag pasty sezamowej tahina
1 łyżka oliwy i 1 łyżka oleju sezamowego (lub 2 łyżki oliwy)
*Używam soli czosnkowej zamiast czosnku, gdy robię kanapki do pracy. Natomiast w wersji „do użytku domowego” dodaję 2-3 ząbki czosnku i sól.


Zmiksuj dokładnie wszystkie składniki blenderem. Jeśli masa dalej jest za gęsta, dolej trochę wody. Przed podaniem gotowy humus skrop oliwą i posyp, np. natką pietruszki. Z takiej ilości składników wychodzi około 1 litra pasty.



Lekka jogurtowa przyjemność - pod takim hasłem reklamuje swoje produkty firma Loveyo, sprzedająca głównie mrożone jogurty. O ile wierzyć temu, co jest napisane na stronie www, 100 g produktu (jogurtu naturalnego) zawiera 111 kcal (ciekawe ile tłuszczu?). Od razu przypomina mi się historia z kultowego serialu Kroniki Seinfelda, a konkretnie odcinek The non-fat yoghurt:)...

Wracając do Loveyo, najpierw napełniamy kubek jogurtem (do wyboru: naturalny, migdałowy, jagodowy i orzechowy). Następnie dodatki, np. cini minis, M&M, czekoladowe draże, orzechy laskowe, jagody, ananasy, wiśnie. Kolejny etap to sos, np. toffi, czekoladowy i w końcu ważenie jogurtu. Za ten na zdjęciu zapłaciłam ok. 7zł.



Na stoisku obowiązuje samoobsługa. I być może to jest powodem, dla którego jest tak mało kupujących (przetestowane o różnych porach dnia). A szkoda. Deser smaczny, i jak na razie w cenie jogurtu również kawa. Szkoda tylko, że w galerii handlowej... (Galeria Rzeszów, Al. Piłsudskiego 44, Rzeszów).



Ideal hummus


I bought Primavika’s hummus a few days ago, just to try what it would taste like (it was, however, too sour). I used the list of ingredients (water, chickpeas, roasted sesame paste, wine vinegar, garlic, salt) and created my own taste composition.

It’s my favourite breadspread now. I used the trial and error method and obtained (in my opinion) the right proportions. You’re welcome to taste it:).


Ingredients:
25 dag of chickpeas, soaked overnight and cooked (1 measure of chickpeas, 4 measures of water)
2 cups of boiled or mineral water
3-4 tbs of wine vinegar or lemon juice
2 tbs of garlic salt*
10 dag of roasted sesame paste
1tbs of olive oil and 1tbs of sesame oil (or 2 tbs of olive oil)
* I use garlic salt instead of garlic when I make sandwiches for work. The “home use only” version includes 2-3 cloves of garlic and salt.


Blend all ingredients thoroughly. If mixture is still too thick, add a little water. Sprinkle hummus with olive oil and parsley (leaves) before serving. Makes almost 1l of paste.

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Wyśmienity! wiele przepisów wypróbowałam, a ten jest najlepszy. Cały litr zniknął w 1 dzień, tak smakował domownikom.

Patchulia pisze...

Bardzo się cieszę, że smakowało:).