niedziela, 14 października 2012

Kremowa zupa dyniowa z winem, Żelazna Dama


Składniki:
pół szklanki suchej czerwonej soczewicy 
pół szklanki ryżu basmati
2 ząbki czosnku
1 cebula
olej
3 większe kawałki dyni pokrojone w grubą kostkę
3 łyżki śmietany zwykłej lub roślinnej
sok z cytryny
kilka łyżek czerwonego półwytrawnego wina
sól, pieprz
prażone pestki dyni


Ugotuj oddzielnie ryż i soczewicę, odcedź. Rozgrzej olej, drobno posiekaj cebulę i czosnek, podsmaż przez chwilę. Dodaj dynię, dolej wody nieco nad powierzchnię dyni. Gotuj do miękkości. Następnie dodaj ugotowane ryż i soczewicę. Zmiksuj blenderem. Zabiel śmietaną, dopraw do smaku sokiem z cytryny, winem, solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj. Podawaj posypaną prażonymi pestkami dyni.


Żelazna Dama (2011, Phyllida Lloyd) ukazuje życie i karierę Margaret Thatcher, pierwszej kobiety premier Wielkiej Brytanii w świecie zdominowanym przez mężczyzn. Plus moja ulubiona Meryl Streep. 

Źródło/Source




 Creamy pumpkin soup with wine, The Iron Lady


Ingredients:
half a glass of red dry lentils 
half a glass of basmati
2 cloves of garlic
1 onion
oil
3 bigger chunks of pumpkin, cut into thick dice
3 tbs regular or plant cream
lemon juice
few tbs of semi-dry red wine
salt, pepper
roasted pumpkin seeds


Separately boil basmati and lentils, drain off. Heat oil, finely chop onion and garlic, fry for a while. Add pumpkin, pour in water slightly above pumpkin surface. Cook until pumpkin is soft. Next add basmati and lentils. Blend well. Add cream, season to taste with lemon juice, wine, salt and pepper. Stir well. Serve sprinkled with roasted pumpkin seeds.


 


The Iron Lady (2011, Phyllida Lloyd) presents the life and career of Margaret Thatcher, the first female Prime Minister of Great Britain, in the world dominated by men. Plus my favourite Meryl Streep. 

Brak komentarzy: