niedziela, 28 października 2012

Kasza gryczana w cieście francuskim i Węgierska Wiosna Filmowa



Dziś coś mało egzotycznego, specjalnie dla Anety i Łukasza -:). Bardzo szybkie, efektowne i pyszne danie. Wystarczy pamiętać, żeby dzień wcześniej ugotować kaszę gryczaną, lub jeśli masz czas - rano (chyba, że nie przeszkadza ci czekanie, aż wystygnie.) Musisz ją jednak dobrze wystudzić, w przeciwnym razie spód ciasta francuskiego się nie upiecze.


Składniki:
1 szklanka kaszy gryczanej (lub 2 torebki, każda po 100 g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
10 większych pieczarek
olej
sól, pieprz
1 arkusz ciasta francuskiego (z Biedronki)
1 opakowanie sera feta
natka pietruszki


Ugotuj kaszę na sypko (na 1 miarkę kaszy, użyj 2 miarek wody). Dobrze wystudź. Nagrzej piekarnik do 220°C. Drobno pokrój cebulę i czosnek, pieczarki przekrój w poprzek, wszystko podsmaż chwilę na oleju, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z kaszą. 

Rozłóż ciasto francuskie na stolnicy (ja używam silikonowej – bardzo wygodna w małym mieszkaniu). Przetnij ciasto na kilka większych prostokątów. Na połowę z nich nałóż farsz. Przykryj pozostałymi prostokątami i dobrze zlep brzegi, dociskając palcami. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 12 minut. Do tego surówka – zestaw idealny dla 2-3 osób. Jeśli zostało ci nadzienia, możesz je posypać natką i podać jako oddzielne danie. Smacznego!



Źródło
I jeszcze o ostatnim festiwalu filmowym w Rzeszowie: Węgierskiej Wiośnie Filmowej. To prezentacja najnowszych filmów fabularnych i krótkometrażowych nagrodzonych na węgierskich i międzynarodowych festiwalach filmowych, dotychczas niepokazywanych lub wyświetlanych tylko okazjonalnie w Polsce. Organizatorem wydarzenia jest Centrum Węgierskie w Krakowie. W Rzeszowie projekcje odbywają się w WDK przy ul. Okrzei.

Polecam Ostatnią rapsodię (2010, Bence Gyöngyössy), film poświęcony wybitnemu węgierskiemu kompozytorowi i pianiście, Franciszkowi Lisztowi. Przedstawia ostatnie dni z życia artysty, uważanego za jedną z najbarwniejszych postaci wśród twórców muzyki klasycznej (opis z ulotki festiwalowej.)




Buckwheat with feta baked in puff pastry


Today something not very exotic, specially for Aneta and Łukasz -:).

A very quick, effective and delicious dish. You just have to remember to boil buckwheat one day earlier, or if you’ve got some time – do it in the morning (unless you don’t mind waiting, till it’s cooled off.) You have to cool it down well, otherwise bottom layer of puff pastry won’t bake.


Ingredients:
1 glass of buckwheat (or 2 bags, 100g each)
1 onion
2 cloves of garlic
10 bigger mushrooms
oil
salt, pepper
1 sheet of puff pastry (Ladybird*)
1 package of feta
parsley leaves
  

Boil buckwheat until fluffy (for one measure of buckwheat use 2 measures of water). Cool it down well. Preheat oven to 220°C (430°C). Finely chop onion and garlic, cut mushrooms lengthwise, fry vegetables and mushrooms for a short while, season with salt and pepper. Stir with buckwheat. 

Place puff pastry on a pastry board (I use a silicone one – very convenient in a small flat). Cut it into a few bigger rectangles. Place filling on half of the rectangles. Now cover them with the remaining ones and seal the edges well by pressing down with your fingers. Put in a hot oven and bake for about 12 minutes. Add a salad – and you’ve got a perfect combination for 2-3 people. If you’ve got some filling left, you can sprinkle it with some parsley leaves and serve as a separate dish. Enjoy!

1 komentarz:

Aneta i Łukasz pisze...

Ciasto francuskie z kaszą gryczaną i serem feta? Wypróbowaliśmy przepis, jest super!!!! Łatwy sposób na coś szybkiego i smacznego:) Zdecydowanie jesteśmy na TAK:) Polecamy:)