niedziela, 14 października 2012

Nadziewana czerwona papryka i rzeszowskie cluby jazzowe



Składniki:
4 większe czerwone papryki
1 filiżanka suchego kuskusu
10 większych pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
olej
pół puszki fasoli czerwonej
2-3 łyżki kukurydzy z puszki
sól, pieprz
majeranek
15 dag startego żółtego sera
szczypiorek


Odkrój wierzchy z papryk, usuń nasiona. Przygotuj kuskus wg instrukcji na opakowaniu. Pokrój drobno cebulę, czosnek i pieczarki. Rozgrzej olej, podsmaż warzywa i grzyby. Wymieszaj z kuskusem. Dodaj kukurydzę, fasolę, sól, pieprz i majeranek. Dokładnie wymieszaj. Nadziej papryki farszem, posyp żółtym serem i przykryj wierzchem. Zapiekaj ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Podawaj natychmiast, posypane szczypiorkiem. Danie świetnie smakuje z ketchupem lub sosem pomidorowym.


Warto odwiedzić Klimaty i Boa ze względu na świetną muzykę, regularnie organizowane płatne koncerty i jam session, na które wstęp jest wolny.

Wnętrze Boa, źródło

Źródło


  

Stuffed red bell peppers


Ingredients:
4 bigger red bell peppers
1 cup of dry couscous
10 bigger mushrooms
1 onion
2 cloves of garlic
oil
½ can red beans
2-3 tbs canned sweet corn
salt, pepper
marjoram
15 dag grated cheese
chives


Cut off tops of bell peppers, remove seeds. Prepare couscous following package directions. Finely chop onion, garlic and mushrooms. Heat oil, fry chopped vegetables and mushrooms. Stir in couscous. Add sweet corn, red beans, salt, pepper and marjoram. Stir well. Stuff bell peppers with couscous mixture, sprinkle with grated cheese and cover them with tops. Bake for about 30-40 minutes in oven heated to 180ºC (350ºF). Serve immediately, sprinkled with chives. This dish tastes great with ketchup or tomato sauce.

Brak komentarzy: