poniedziałek, 22 października 2012

Ciasteczka owsiane, żużel


To prosty pomysł na smaczne i zdrowe śniadanie albo przekąskę do pracy. Zazwyczaj piekę je na początku tygodnia i jem na pierwsze śniadanie przez kilka kolejnych dni. Poniższy przepis to bardzo zmodyfikowana wersja śniadaniowych batonów Nigelli Lawson. W oryginale autorka używa mleka skondensowanego. Ja dodałam soku jabłkowego (nadaje delikatny kwaskowaty smak). Można go również zastąpić zwykłym mlekiem. Zaletą ciastek jest to, że można wybrać dowolne składniki, ale razem musi być 11 garści suchych składników (nie licząc maku i płatków owsianych).

Możesz więc dodać garść posiekanej czekolady zamiast wiórek, garść innych orzechów zamiast laskowych, nie musisz dodawać moreli - zamiast nich dodatkową garść rodzynek lub żurawiny, pestki dyni możesz zastąpić dodatkową garścią pestek słonecznika, itd. Jeśli chcesz, żeby ciastka były słodsze, dodaj trochę miodu (w tej wersji wychodzą idealne – nie za słodkie, lekko kwaskowate).


Składniki:
po 1 garści: wiórek kokosowych, orzechów laskowych, sezamu, siemienia lnianego
po 1 garści: posiekanych suszonych moreli, rodzynek, pestek dyni, słonecznika
1 łyżka maku (zmielonego lub nie)
2 szklanki płatków owsianych
3 garście suszonej żurawiny
400ml soku jabłkowego
2 łyżki oleju


Nagrzej piekarnik do 130°C. Wsyp wszystkie suche składniki do dużej miski, dodaj gorący sok i dokładnie wymieszaj. Wysmaruj olejem formę, przełóż do niej masę i piecz niecałą godzinę. Wyjmij i pokrój na prostokąty.


Na żużlu się nie znam, ale byłam i mi się podobało. Jeśli macie trochę wolnego czasu i ochotę na niemałą dawkę wrażeń sportowych (lub interesujecie się sportem), to dobry pomysł na spędzenie wieczoru/popołudnia. Miejsce: stadion, Rzeszów, ul. Hetmańska.

Źródło




Porridge cookies


This is a really simple idea for a tasty and healthy breakfast or a snack at work. I usually bake them at the beginning of the week and enjoy them for breakfast for a few following days. The recipe below is a very modified version of Nigella’s breakfast bars. Originally she uses condensed milk. I added some apple juice (it gives a slightly acidic taste). You can as well replace it with some regular milk. One of the advantages of these cookies is that you can choose any ingredients you want but altogether there have to be 11 handfuls of dried ingredients (excluding poppy seeds and oatmeal).

So, you can add a handful of chopped chocolate instead of desiccated coconut, a handful of other nuts instead of hazelnuts, you do not have to use any apricots – add  another handful of raisins or cranberries instead, you can replace pumpkin seeds with an additional handful of sunflower seeds, etc. If you want your cookies to be sweeter, add some honey (these are perfect – not too sweet, with a slightly acidic taste).


Ingredients:
1 handful of each: desiccated coconut, hazelnuts, sesame seeds, flaxseeds
1 handful of each: chopped dried apricots, raisins, pumpkin seeds, sunflower seeds
1 tbs of poppy seeds (ground or not)
2 glasses of oatmeal
3 handfuls of dried cranberries
400 ml apple juice (13,5 oz US)
2 tbs oil


Preheat oven to 130°C (260°F). Put all dry ingredients into a big bowl, pour in hot juice and stir well. Grease the tin with oil, place the mixture inside and bake for almost 60 minutes. Take out and cut into rectangles.

Brak komentarzy: