środa, 31 października 2012

Kremowa zupa brokułowa, Ad Rem(o)



Szybka w przygotowaniu i bardzo pożywna, ale przede wszystkim zdrowa, bo brokuły zawierają witaminy: A, z grupy B, C, K, PP. Zawierają również m.in. flawonole – silne przeciwutleniacze, które hamują rozwój istniejących komórek rakowych oraz ułatwiają wydalanie rakotwórczych związków z organizmu. 


Składniki:
2 średnie brokuły
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka oleju
1-2 łyżki śmietany zwykłej lub roślinnej
sól, pieprz
prażone pestki słonecznika


Podziel brokuły na różyczki, odetnij łodygi. Ugotuj wszystko w małej ilości wody (10-15 minut). Odlej część wody po ugotowaniu. Podsmaż drobno pokrojone cebulę i czosnek. Dodaj do brokułów. Wszystko zmiksuj (ewentualnie dolej wody, jeśli zupa jest za gęsta). Doprowadź do wrzenia, wymieszaj. Zestaw z palnika, dodaj śmietanę, przypraw solą i pieprzem, ponownie wymieszaj. Posyp prażonymi pestkami słonecznika. Z takiej ilości składników wychodzą 3-4 porcje. 


Ad Remo (wcześniej Ad rem) to pub-galeria na ulicy Jagiellońskiej. Komu odpowiada miejsce z klimatem (stare krzesła, serwety, stoliki ze starych maszyn do szycia), zdecydowanie powinien się tu wybrać. Do tego nastrojowa muzyka (przeważnie jazz) i kot - stały bywalec. Poniższe zdjęcia pochodzą z tej strony.








Creamy broccoli soup


It’s very easy to make and very alible but most of all it’s healthy because broccoli are rich in vitamins: A, B group, C, K, PP. They also contain flavonols – strong antioxidants which hinder the growth of existing cancer cells and help to remove carcinogenic compounds from our body.


Ingredients:
2 middle-sized broccolis
1 onion
2 cloves of garlic
1 ts of oil
1-2 tbs of regular or plant cream
salt, pepper
roasted sunflower seeds


Separate broccoli into flowerets, cut off stem. Boil them in a small amount of water (10-15 minutes). Pour off some water after broccoli has been cooked. Fry finely chopped onion and garlic. Add to broccoli. Blend well (pour in some water if soup is too thick). Bring to the boil, stir. Set aside, add cream, season to taste with salt and pepper, stir again. Sprinkle with roasted sunflower seeds. The dish makes 3-4 servings.

Brak komentarzy: