poniedziałek, 22 października 2012

Ajwar – genialna serbska pasta do chleba, Pod słońcem Toskanii



Jak podaje Wikipedia, „ajwar” wywodzi się z kuchni serbskiej, a jest to pasta warzywna z pomidorów, papryki, bakłażanów i czosnku. Miałam przyjemność skosztować oryginału (dzięki Linda:), dlatego też po przeczytaniu wielu przepisów, zdecydowałam się zrobić pastę z kawałkami bakłażana i papryki, niezmiksowanymi na gładką masę. Nie obierałam też pieczonych warzyw ze skórki (jak radzą w wielu  przepisach). Przygotowanie pasty jest pracochłonne, ale naprawdę warto. Proporcje składników przypadkowe, ale wyszło pyszne:).


Składniki:
5 bakłażanów
10 – 15 dużych pomidorów
10 dużych czerwonych papryk
pół główki czosnku
pół szklanki oliwy
sól, pieprz


Bakłażany i paprykę pokrój w cienkie paski. Ułóż na natłuszczonej olejem blasze i piecz przez około 20 minut. Rozgrzej oliwę, przez chwilę podsmaż pokrojony czosnek, dodaj obrane ze skórki pomidory i gotuj, aż większość wody odparuje. Ciągle mieszaj. Zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj paski podpieczonych warzyw, sól i pieprz, i gotuj, ciągle mieszając, aż woda odparuje całkowicie.  W sumie może to potrwać od godziny do półtorej godziny. Nakładaj gorący ajvar do wyparzonych słoików i natychmiast zakręcaj. Pasteryzuj przez 15 minut. Można je przechowywać przez parę miesięcy. Smacznego!



Pod słońcem Toskanii (2003, Audrey Wells) opowiada historię Frances, która po rozwodzie kupuje stary dom w Toskanii i z pomocą polskiej ekipy budowlanej przywraca mu dawny blask. Obraz bardzo sielankowy i przesłodzony, ale nie jest to typowa komedia romantyczna. Idealny film do obejrzenia po ciężkim dniu pracy:).





Ajvar – brillant Serbian bread spread, Under the Tuscan sun


According to Wikipedia, ”ajvar” originated in the Serbian cuisine, and it is a vegetable spread made of tomatoes, bell peppers, eggplants and garlic. I’ve had the pleasure of tasting the original ajvar (thanks Linda:), that’s why after reading a number of recipes, I decided to prepare the spread with eggplant and bell pepper strips, not mixed to a smooth paste. I didn’t peel off the skins either (as advised in many recipes). The preparation takes a lot of time but it’s certainly worth it. Random proportions of ingredients - but ajvar turned out great:).


Ingredients:
5 eggplants
10-15 big tomatoes
10 big red bell peppers
½ of garlic bulb
½ glass of olive oil
salt, pepper

Cut eggplants and peppers into thin strips. Place them on a baking sheet greased with oil and roast for about 20 minutes. Heat olive oil, fry chopped garlic for a short while, add peeled tomatoes and cook until most of the water has evaporated. Stir continuously. Blend to a smooth paste. Next add roasted vegetable strips, salt and pepper, and cook until all of the water has evaporated. It can altogether take up to 60-90 minutes. Put hot ajvar into sterilized jars and seal immediately. Pasteurize the jars for 15 minutes. You can store them for a couple of months. Enjoy!




Under the Tuscan sun (2003, Audrey Wells) tells the story of a divorceé, Frances, who buys an old house in Tuscany and brings it back to life with the help of a Polish construction team. The film is very bucolic and too sweet but it’s not a typical romantic comedy. It’s perfect to watch after a hard day at work:).

Brak komentarzy: