wtorek, 25 września 2012

Smarowidło do chleba z czerwonej fasoli, Wiedeń (1)



Składniki:
1 puszka czerwonej fasoli
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu winnego
natka pietruszki
sól
pieprz


Odcedź fasolę. Przelej wodą. Zmiksuj dokładnie blenderem. Dodaj pozostałe składniki i ponownie wymieszaj. Gotowe:). Świetnie smakuje z plasterkiem pomidora.


W Wiedniu zdecydowanie warto zwiedzić Muzeum Czekolady. Wstęp tylko 5 euro, w tym wliczona jest degustacja (bez ograniczeń) oraz bon na zakup czekoladek, pokaz filmu i bardzo ciekawa wystawa nt. tego wyrobu spożywczego. 


Stacja degustacyjna, 3 fontanny z czekoladą: mleczną, białą i gorzką

Fragment wystawy

J. w.

Test sensoryczny

Test dotykowy

Quiz wiedzy dot. czekolady, bardzo zaskakujący...

Znów degustacja

Na końcu wycieczki można było podejrzeć fabrykę czekolady Heindla

Warto jeszcze zaglądnąć do das Haus des Meeres, gdzie ptaki i nietoperze latają nad głowami, a z tarasu widokowego na ostatnim piętrze można podziwiać piękną panoramę miasta.






W Wiedniu można też zakupić pokaźny zapas tureckich słodyczy i przypraw, ale trzeba być przygotowanym na nieustające rozmowy, targowanie, degustacje...




Komu jeszcze mało wrażeń, to proponuję park Prater z Kołem Wiedeńskim.



A fanom architektury pewnie spodoba się Hundertwasserhaus (od nazwiska twórcy), zbudowany zgodnie z koncepcją: przyroda to równoważny partner człowieka. Dlatego rośliny znajdziemy w wielu niespodziewanych miejscach tego budynku (co widać częściowo na zdjęciu).


Trzeba koniecznie przespacerować się do jednego z parków, np. Burggarten z posągiem Mozarta. Wiedeń to jedno z nielicznych miast na świecie, w którym połowa obszaru miasta to tereny zielone.



Trochę klasyki: obowiązkowy punkt wycieczki po Wiedniu to Katedra św. Szczepana  z XIV wieku (Stephansdom). 



Oczywiście nie można pominąć letniej rezydencji cesarzowej Sissy - zamku Schoenbrunn z pięknym ogrodem.






C.d. w kolejnym poście.





Red bean bread spread


Ingredients:
1 can red beans
2 ts tomato concentrate
1 ts olive oil
1 ts red wine vinegar
parsley (leaves)
salt
pepper


Drain beans and rinse with water. Mix well with a hand blender. Add all remaining ingredients and mix again. Voila:). Tastes great with a slice of tomato.

Brak komentarzy: