czwartek, 27 września 2012

Korzenny dżem dyniowo-pomarańczowy, Wiedeń (2)



Dżem robiłam kilka razy, a poniższa wersja jest według mnie najlepsza. Smacznego:).


Składniki:
pół większej dyni*
cukier (dowolnie)
5 pomarańczy
1 cytryna
po łyżeczce imbiru, cynamonu, kurkumy i gałki muszkatołowej
5-6 goździków
* Jeśli chcesz otrzymać 6-8 małych słoików dżemu.


Obierz dynię, usuń środek i pestki. Pokrój w mniejsze kawałki, zasyp niewielką ilością cukru i odstaw na noc. Następnego dnia odlej powstały sok i dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny. Dodaj cukier. Smaż dżem przez około 1,5 godziny, często mieszając, aż będzie szklisty a płyn wyparuje. Pod koniec smażenia dodaj przyprawy, ewentualnie dosłódź. Usuń goździki. Umieść gorący dżem w wyparzonych słoiczkach * i szybko je zakręć. Postaw do góry dnem. 

* Sposób mojej mamy: nagrzej piekarnik do 150ºC, umieść w nim umyte słoiki i pokrywki. Wyjmij po 10 minutach.


Starówka wiedeńska: wszystko można zwiedzić pieszo. Piękna architektura monumentalna.




Muzeum Historii Sztuki

Parlament

Ratusz

Kolumna Zarazy

Filharmonia Wiedeńska

Pomnik Armii Czerwonej

J. w.

Górny Belweder

J. w.

Park & Ride - bardzo praktyczne rozwiązanie

Jedna ze stacji metra

Kemping, w którym się zatrzymaliśmy, tuż na granicy miasta. Bardzo komfortowy (dostępne również kuchnie), ale o wiele większy i droższy niż ten w Brnie. Świetne połączenie komunikacyjne z pozostałymi dzielnicami miasta. Przy zakwaterowaniu dostajemy mapkę i wszystkie wskazówki. Jest również możliwość kupienia na miejscu karty turystycznej na 72 godziny (ważna na wszystkie środki transportu plus zniżki na bilety do wielu muzeów, restauracji, itp.). 








Na koniec jeszcze kilka nietematycznych zdjęć:


Bardzo podoba mi się umieszczanie na koszach napisów,
zachęcających do wrzucania do nich śmieci.
Ten mówi: "Proszę (mnie) nakarmić".

A ten: "Cały Wiedeń pozostaje czysty".








Spicy orange-pumpkin jam


I’ve prepared this jam a few times and I think this is the best version possible. Enjoy:).


Ingredients:
half a bigger pumpkin *
sugar (depending on your own preferences)
5 oranges
1 lemon
1 ts ginger, cinnamon, turmeric and nutmeg
5-6 cloves
* If you want to obtain 6-8 small jars.


Peel pumpkin, remove seeds and insides. Cut pumpkin into smaller dices, layer it with some sugar and let it stand overnight. Next day drain off juice and add juice squeezed out of oranges and lemons. Add sugar. Cook for about 90 minutes constantly stirring until glossy and liquid evaporates. Add spices at the end of cooking, if necessary also more sugar. Remove cloves. Put hot jam into sterile jars* and seal immediately. Turn jars upside down.

* My mum’s way: preheat oven to 150ºC (300ºF), place clean jars and lids inside. Take them out after 10 minutes.

Brak komentarzy: